تردد در مسیر جاده خاروانا ـ ورزقان بسیار دشوار است:
به گزارش آوای ورزقان، داود امنزاده امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ورزقان اظهار کرد: جاده خاروانا ـ ورزقان که شهرستان را به مرز وصل میکند با وضعیتی نامطلوب و فاقد هرگونه گاردریل در نقاط حادثهخیز است.
وی افزود: در روزهای تعطیل میهمانان و گردشگران برای بازدید از مناطق بکر و دیدنی شهرستان خصوصا گنبد الله الله و آبشار گلآخور در این جاده رفت و آمد میکنند که از وضعیت نامطلوب جاده مواصلاتی بسیار رنج میبرند و در مواقع ترافیک دچار تصادفات رانندگی میشوند.
امنزاده اضافه کرد: چند سالی است که در این جاده دستانداز ایجاد شده که نیاز به توجه بسیار اداره راه و شهرسازی استان دارد.وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر دستاندازها تبدیل به چاله بزرگ شده که برای رانندگان بسیارخطرآفرین شده است.
قسمت یازدهم:
بزرگان دوزال:
روستای دوزال شخصیت های دینی، فرهنگی، ادبی و اشخاص شجاع و میهن پرستی را در آغوش خود تربیت کرده است که مجملاً به آنها اشاره می شود.
1- موسی بیگ دیزماری:
خاندان موسی بیک با سلسله خواجه نصیر طوسی قرابت دارند و الیاس خلیفه که از زمره خلفای قراجه داغ می باشد، با اولاد موسی بیگ یک سلسله اند. وی در قریه جنت مثال دوزال در عصر شاه عباس اول زندگی نموده و فرد مهمان نوازی بوده است.
2- الیاس خلیفه:
به نوشته حسین دوستی از ابتدای ظهور دولت صفویه عده ای از صوفیان خاص را «خلفا »می گفته اند.آنها در اغلب مناطق در میان ایلات وعشایر،از ازجمله در قره داغ و ارسباران زندگی می کرده اند.از سران این طایفه«خلیفه انصار» و «االیاس خلیفه» در دوره شاه اسماعیل و شاه عباس،حکومت قره داغ و نگهبانی قلعه قهقهه هوراند را که مهمترین زندان حاکمان ایران محسوب می شود،به عهده داشتند.از اوایل حکومت قاجار این طایفه در «آستامال» و «آقان» و عده ای نیز در «کوردشت» زندگی می کنند.الیاس خلیفه نیز از صوفیان صاحب عقیده خلفای قره داغ و سرحلقه ارباب ارادت و اخلاص بوده که در زمان شاه عیاس اول صفری حاکم قره داغ و مقر حکومتش روستای دوزال بوده است.شاه عباس در 21 حکومتش به دوزال رفته . در کاخ حکومتی الیاس خلیفه که دارای منازل مرغوب و ایوانهای بلند و در غایت دلنشینی و دلگشائی بوده،اوتراق کرده است.به احتمال زیاد این کاخ در کنار بقعه حضرت شعیب بن موسی بن جعفر در بالای تپه مشرف بر روستا میباشد.هم اکنون جزو مجموعه تاریخی بارگاه حضرت «شعیب بن موسی بن جعفر » به عنوان مسجد امامزاده مورد استفاده زوار قرار دارد.این مسجد و به عبارت دیگر این کاخ دارای ایوانهای بلند و به تعداد زیاد دارای اصطبل و آشپزخانه و قورخانه و دالان زیرزمینی منتهی به مهماتخانه و سیلوی مرکزی(ساختمان قدیمی پاسگاه ژاندارمری دوزال در آن قراردارد)می باشد که هم اکنون به صورت مخروبه باقی مانده است.
دریکصدواندی سال پیش مرحوم حاج پیش مرحوم حاج حسین دوزالی که فردی متدین و ثروتمندی بوده است(پدربزرگ مرحوم محمدرحیم حبیبی دوزالی)مسجدرا درحد فاصل کاخ و زیارتگاه حضرت «شعیب ابن موسی» بنا کرده و دو عمارت تاریخی را به هم متصل کرده است.تاریخ ساخت مسجد فوق روی تخته ای درج و در سقف مسجد تعبیه شده است.به نوشته تاریخ عالم آرای عباسی «الیاس خلیفه» در سال بیست و چهارم سلطنت شاه عباس اول حاکم قره جداغ و کوتوال قلعه قهقهه بود که در بحبوحه جنگی در پای کشته شده است.شاه عباس به جهت خدمات وی فرزندش برهان الدین بیگ را به جای وی به عنوان خلیفه و حاکم قره جه داغ و کوتوال قلعه قهقهه انتخاب کرد.
3-باییندیربیگ(بی) دوزالی
باییندیر در سال چهل ویکم سلطنت شاه عباس اول صفوی مشرف (حسابداری)قوشخانه بوده است.انبارآب «دوزال» را وی بنا کرده و ظاهراً مسجد قدیمی«دوزال» که هم اکنون پاسگاه ژاندارمری و مدرسه ابتدائی روستا قراردارد،را نیز وی تأسیس کرده است.اکنون مسجد تخریب و آثارش محو شده است.باییندربیگ دارای دو دختر به نام «فاطمه» و «خدیجه» بوده که "مسجد خاورانا "به اهتمام دختران وی احداث شده است. در کتیبه منصوب در مسجد چنین نوشته شده است:
«فی سنه احدی خمسین الف من الهجره النبویه ، به دستور فاطمه خانم و خدیجه خانم دختران امیر کبیر باییندیربیگ دوزالی و نازلو خانم در زمان سلطان ابوالمظفر شاه صفی الدین حسینی»
مسجد داری سه گنبد و شبستان در سه قسمت است که گنبدهای رنگ آمیزی شده است. دوقطعه کتیبه سنگی به سر در مسجد و دیگری داخل مسجد نصب شده که یکی از آنها مربوط به تعمیر مسجد در دوره ناصر الدین شاه توسط کربلا احمد علی می باشد.دختران باییندیربیگ در«اردوبار» نیز یک باب مسجد را احداث کرده اند.
4- شاهرخ بیگ
برادن باییندیربیگ به نامهای «شاهرخ بیگ» در عصر شاه عباس اول در منصب وزارت قورچیان و برادر دیگرش حیدربیگ یوزباشی قورچیان بوده است.
سرهنگ بایبوردی در تاریخ ارسباران در این باره چنین می نویسد:
«شاهرخ بیگ از نویسندگان قدیمی ارسباران و اهل دیزمار بوده،مؤلف عالم آرا می نویسد در سلک جماعت قراداغلو ودر باره شاه عباس کبیر خود و برادرانش خدمت کرده و مورد مرحمت بودند.خط نستعلیق را بسیار خوب می نوشته است. »
ابتدا مستوفی قورچیان عظام بوده،بعدها وزیر قورچیان شده،حیدربیگ(برادرش) در جزو قورچیان درجه یوزباشی داشته و برادر دیگرش باییندیربیگ در جنگ قلعه ابیورد در سنگر به تیر تفنگ مقتول و خود شاهرخ بیگ در سفر سلطانیه فوت کرده است.شاهرخ بیگ دارای قریحه شعری بوده و اشعاری نیز سروده است،متأسفانه تاکنون از آثار منظوم و منثور وی اطلاع وجود ندارد.
5- ادیب دوزالی:
یکی از شعرای مشهور آذربایجان بوده،از آنجائی که در اهر سکونت داشته به نام ادیب اهری شهرت پیدار کرده است.دبستان ابتدائی قدیم «دوزال» به نام وی تحت عنوان «دبستان ادیب دوزال» ثبت است.به احتمال زیاد میرزه موسی اهری از دوزال به اهر مهاجرت کرده ودر آنجا سکونت گزیده است.ادیب دوزالی به دوزبان ترکی و فرسی شعر می گفته است:
از محبان مطلب جزطلب وصل حبیب، خسته عشق نخواهد به جز از یار طبیب،
چه شود گر برسد بار وصالی به (ادیب)، تا کند کحل بصر خاک در جانان را،
و یاد در شعر ترکی می گوید:
هر کیمسه نین بو شهرده بیر مه لقاسی وار، خوش حالینا اونون گئجه-گوندوز صفاسی وار.
من ده،گوگول بیر آهو صفت یاره وئرمیشم، باشیندا حیف اونون اوشاقلیق هواسی وار.
ویا:
عید اضحی دا کسرخلق قویون قوربانی. سن ده گل کس منی قوربان،بویون قوربانی (1)
6-حاج حسین دوزالی فرزند قره خان:
از خیرین ومتدینین روستای دوزال بوده و ثروت زیادی داشته است با پای پیاده به مکه جهت انجام فریضه الهی حج مشرف شده وپس از بازگشت از سفر حج مسجد متصل به بارگاه حضرت شعیب بن موسی بن جعفر را بنا کرده است. اهالی محل و ریش سفیدان از خیر خواهی وتدین او خاطراتی نقل می کنند. خاندان حاج حسین هم اکنون در روستای دوزال به نام طایفه «قره خانلی» مشهور هستند. قره خان از ایلات آذربایجان بوده که از طریق آستامال و کلو به روستای دوزال آمده و دارای املاک و مستغلات در منطقه دوخانا داشته است. در دوخانا و قره دره «قره جان زمیلری» مزارع قره خان معروف است. فرزند قره خان قربانعلی و فرزند وی حاج حسین دوزالی و فرزند وی کربلای علی و فرزند وی محمد رحیم حبیبی بوده است. محمدرحیم خواهری به نام ربابه داشته است که همسر مرحوم کربلای ابراهیم خلیل پدر مرحوم کربلای امیرعلی و پدربزرگ نگارنده این سطور بودند.
7-محمد رحیم حبیبی:
محمد رحیم که با دو واسطه نسلش به حاج حسین دوزالی می رسد، از اشخاص رشید و وطن دوست و میهن پرست بوده است. در سالهای 1320 تا 1324 که ثبات سیاسی و اقتدار ملی حکومت مرکزی دستخوش تزلزل شده بود، نوار مرزی در ساحل رود ارس به جولانگاه روسها در آمده بود که روسها در یک نقشه شوم اشخاصی را (که مانع عملیات جاسوسی عمال روسها می شدند و طرفدار حکومت مرکزی بودند) در سرتاسر نوار مرزی شبانه و به طور مخفی ربوده و به داخل خاک شوروی سابق (ارمنستان) بردند. روسها با کمک ارامنه که به منطقه آشنایی داشتند، آنها را از خداآفرین، خمارلی، حسنوو، قولان، دوزال، سییاری، خاروانا و از سایر دهات و آبادیهای نوار مرزی مخفیانه دستگیر کرده و ربودند. از روستای دوزال محمدرحیم نیز به اتفاق حاجی ذوالفقار خاروانالی جزو همین ربوده شدگان بود که 6 ماه در زندان انفرادی، یک سال در زندان عمومی و دو سال هم تحت نظر در ایروان محبوس گردید. محمدرحیم در سال 1322 هجری شمسی در آذرماه دستگیر و ربوده شد. آزار و اذیت هائی که در زندان بر محمدرحیم روا می داشته اند، قابل ذکر در این مقال نیست. ولی شکنجه و آزار و اذیت هیچ تأثیری در مقاومت او نداشته و هیچگاه حاضر به دادن اطلاعات کشورش به روسها و ارامنه نشده بود. پس از سه سال و اندی حاج سطوت سلطنت بهادری از امرا و بزرگان روستای دوزال (بهادری های معروف) کنسول روس را در تبریز به مهمانی دعوت نموده و در آن مهمانی مرحوم بهادری از کنسول روس آزادی وی را درخواست می کند. کنسول نیز قول می دهد که در صورت زنده بودن (چون با توجه به سختی و فشار زندان ایروان بعید به نظر می رسید که کسی زنده بماند) نسبت به آزادی وی اقدام کند. در پی این جریان به تلاش و رایزنی کنسول در تبریز، روسها وی را دقیقاً از همان مکانی که ربوده بودند، شبانه رها می کنند.
محمدرحیم در جنگ با ارامنه نیز شرکت فعال داشته است. او در رکاب انور پاشا بر علیه ارامنه که در دستورهای «علی دره» (الدره) و آزا، قره جوان به قتل عام مسلمانان دست زده بودند و عرصه را بر مسلمانان تنگ کرده بودند، به یاری مسلمانان شتافته و در یک جبهه با داشناقهای متجاوز و خونخوار جنگیده است. از محمدرحیم مثلهای بسیاری به یادگار مانده است که اگر عمر کفاف کند رمان محمدرحیم که چهارچوب آن را تنظیم کرده ام، بتوانم برای چاپ آماده کنم. می گویند وقتی روسها ایران را اشغال کردند و در چند جا پرچم روسیه را نصب نمودند عده ای تحت تأثیر عمال روس از ترس به طرفداری از حکومت دست نشانده روس برآمدند. محمدرحیم به آنها گفته بود که: «اوغلان بیر نئچه یئره بایراق وورماقلا دئمزلرکی، فتح ائله ییب آلدیلار، خمیر چوخ سو آپارا» یعنی با به اهتزاز در آوردن چند پرچم در نقاط مختلف نمی گویند که کشور فتح شده است. مراقب باشید که فریب نخورید، اینها رفتنی هستند.
8-علی بَی:
به گفته ریش سفیدان و بزرگان محل علی بَی از لوطی یان منطقه بوده که بیشتر بر علیه مستبدین و روسها می جنگیده است. قلعه ای نیز در دل کوه «کامتال» وجود دارد که به نام «علی بَی قلعه سی» مشهور است. ولی ظاهراً این قلعه مربوط به علی بَی دیگری است که خیلی قدیمی تر از علی بَی دوزالی بوده است. در محل به نام علی بَی ترانه ای هم نقل می کنند:
شیروانا گئدن دوه لر گلمدی، اوستونده خالچا، گبه لر گلمه دی،
علی بگه دئدیم گل ائوه گلمه دی، اؤلسم ده گئده جگم علی بگه.
قالسام دا گئده جگم علی بگه.
از روحانیون معاصر روستا حجةالاسلام شعیب اسماعیل زاده برادر بزرگ مؤلف این سطور می باشد که از روحانیون متقی و متدین روستا و از نوادگان کربلائی ابراهیم خلیل و حاج حسین دوزالی بزرگ خاندان قره خانلوها می باشد.
مرحوم حاجی میرزا بایرام هاشم زاده نیز از روحانیون معاصر بود که در اثر ایست قلبی به رحمت ایزدی پیوست، وی از روحانیون بسیار صمیمی و غیور و متعصب بود و مدتی به تعمیر مرمت کاری بقعه حضرت سید شعیب و مسجد امام زاده دوزال پرداخت. مرحوم هاشم زاده در هر امر خیری پیشقدم و فرد خیرخواه بود.......
ادامه دارد
قریه های دیزمار : قسمت دهم
1- قریه ی دوزال:
قدمت تاریخی روستای دوزال به بیش از هزار و اندی سال و بیشتر می رسد واز قدیم الایام (دوزال) تلفظ می شده است ودر تاریخ نیز بصورت(دوزال) ثبت گردیده است.در کتابهای نزهه القلوب میرزا حمدالله مستوفی و عالم آرای عباسی به نیکی یاد شده است.وجه تسمیه آن معلوم نیست.باتوجه به دانش توپونیمیکا این واژه به احتمالی ریشه زبان های تاتی دارد و یادارای ریشه ی ترکی است و یا اینکه بازمانده از زبانهای مرده دوران مادها است.با توجه به این امر معانی مختلفی می تواند داشته باشد. بدلیل وجود معادن سنگ نمک و رونق داشتن بازار نمک و صدور آن به مناطق شمالی رود ارس از جمله اردوباد، گرجستان وغیره چنین به ذهن متبادر می شود که این واژه از دو ترکیب(دوز) به معنای نمک و آل فعل امر از مسدر (خریدن) تشکیل یافته است. ولی باتوجه به اینکه پسوند(آل) در برخی دیگر از اسامی کوه های از دهات منطقه وجود دارد، علیرغم احتمال ترکی بودنش بعلت ابهام در معنای آنها بعید به نظر می رسد که یک واژه ترکی باشد.دراسامی کامت +آل= کامتال، آستام+آل= آستامال، گه+آل=گال،پسوند آل وجود دارد. در تحقیقات اتیمولوژیک معاصر یافته های جدیدی از پسوند و واژه «آل» ارائه شده است. محقق گرانقدر آذربایجانی میرعلی سیداوف وجود واژه «آل» را در اسامی کوه ها و روستاها را بی ارتباط با واژه «آل» یا «هال ننه سی» که از اساطیر دیرین اقوام ترک زبان (بخصوص اقوام ترکمن، قازاخ، قیرقیز، اوزبک) آسیای مرکزی و اقوام ترک قفقاز، نمی داند. داستان ها و نوشته های زیادی در خصوص زن «آل» در کشورهای آسیای میانه و قفقاز وجود دارد. برای اطلاع بیشتر به کتاب «قام-شامان» نوشته میرعلی سیداوف و ترجمه صمد چایلی مراجعه شود. قرین واژه «دوزال» بدون پسوند «دو» نیز در منطقه جلفا تحت نام «زال» وجود دارد که قرابت دوزال با آن نیز محل تأمل است.
روستا بر ساحل روز ارس واقع شده و رودخانه دوزال از سمت راست آن به رود ارس می ریزد. روبروی ده، شهر مرزی قره جوان (قرچیوان) در خاک ارمنستان فعلی قرار گرفته است. روستا صد خانوار دارد و اهالی به باغداری، کشاورزی، کشت برنج، غلات، حبوبات، تربیت کرم ابریشم مشغولند و به دلیل حاصلخیز بودن خاک و هوای گرم و مرطوب و وجود رودهای دوزال، چایی، و رود ارس کشاورزان زمین های کشاورزی خود را سالانه دوبار کشت می کنند. رودخانه دوزال که از شانزده رود بزرگ و کوچک از کوه های اطراف ایری، گؤی گونبد، مزرعه شادی، گال، نئچه، علییار، کلو و حاجیلار سرازیر می شود، تشکیل شده و آب کشاورزی (و در قدیم آب شرب) روستاهای اطراف این رود را تأمین می کند.«دوزال» در چهارراه ارتباطی شمال و جنوب و شرق و غرب قرار گرفته است. از طرف شمال، قاراباغ، گنجه و ایراوان، از طرف جنوب با تبریز، محال اوزومدول و ماوازخان از طرف غرب با محال، اوردوباد، علمدار-گرگر و از طرف شرق با مغان و آغدام، شیروان، بیله سوار در ارتباط بوده است. راه جنوب که از طریق بلندی های خاروانا، گال، مزرعه و ورزقان به اهر و همچنین از طریق بلندیهای ایری و زنوز به مرند و از طریق بلندیهای خاروانا و گوللوجه و ایسپیران به تبریز ختم می شد، اهمیت زیادی داشته و دارد که به دلیل کوتاه بودن راه (تبریز-ایری-دوزال-قاراباغ-گنجه) عباس میرزا به هنگام جنگ با روسیه تزار قوای توپخانه را از طریق این راه و با استفاده از دره رودخانه دوزال به قریه دوزال و کوردشت انتقال داده و در روستای کوردشت در منطقه «آغالیق» و در قلعه و حصار نظامی کوردشت سکنی گزید.این موقعیت سبب شده بود که روستای دوزال به محل استراحتگاه کاروانهایی درآید که هرروز از طرف شرق و غرب به آنجا آمده و پس از استراحت لازم دوباره به راه خود ادامه دهند. برخی از فصول به دلیل طغیان رودخانه دوزال که غیرقایل عبور می شود، کاروانها مجبور می شوند روزها در روستای دوزال بمانند تا طغیان آب رودخانه فروکش شود. ارتباط با شمال نیز از طریق کرجی رانی میسر می شود. برخی از اهالی روستای دوزال و کوردشت به کرجی رانی و شناگری مشغول بوده و مسافرین و کالاهایی صادراتی را بوسیله کرجی رانی به اطراف رود ارس منتقل می کردند. از سابق در این روستاها شناگران ماهری بوده اند و رونق صادرات و واردات در این منطقه سبب رونق صنعتی کرجی رانی و شناگری شده بود. همه جهات مذکور مورد توجه عباس میرزا بوده است.بنوشته تاریخ عالم آرای عباسی شاه عباس در سفر خود به اردوباد سه روز در روستای دوزال اوترق کرده است. روستای دوزال از لحاظ اینکه محل تجارت نقاط مختلف بوده و مرکز صادرات میوه و تره بار و معادن لاجورد و نمک به مناطق گرجستان، شیروان، گنجه، اردوباد و ایروان بوده و میوه نوبار تبریز را تأمین کرده است، از لحاظ تجاری هم مورد توجه بوده است. به طوری که واحد توزین ویژه داشته است که به آن سنگ توزین گفته می شده است سنگ توزین تبریز (من تبریز) 5 کیلو و سنگ دوزال 12 کیلو بوده است. یک باتمان دوزال 12 کیلو، یاریم باتمان 6 کیلو و دارای سنگ توزین بیر بیسته که از دو گیرونکه متشکل می شد بود. در منطقه غلات را با واحد توزین دوزال یعنی باتمان دوزال وزن می کردند.
رودخانه دوزال که از کوه های سر به فلک کشیده گؤی گنبد، گال، مزرعه شادی، علییار، کلو، ارزیل و گول آخیر سرچشمه می گیرد. از حیث اکولوژیکی و زمین شناسی قابل مطالعه است و به دلیل شیب های تند و مارپیچی و ساختار ویژه و منحصر بفرد، بسیار تماشایی و دیدنی است. دره های تند و بزرگ سمت راست و چپ رودخانه که با طرز عجیبی با این رود پیوند خورده و رسوبات و مواد فرسایش شده را در بستر رودخانه دوزال تخلیه نموده و منظره بسیار جذاب و اعجاب انگیز را فراهم ساخته است. رودخانه دوزال به رود ارس می ریزد و در فصل پاییز و بهار گل آلود و طغیانی و در تابستان و زمستان صاف است. سابقاً و تا قبل از انقلاب آب این رودخانه آشامیدنی و برای محیط زیست و جانداران آبزیست بسیار مفید بود ولی در سال های اخیر به علت عدم رعایت مقررات محیط زیست از طرف مسافرین و کوهنوردان و زوار، رودخانه آلوده گشته است. بویژه با رونق گرفتن مجموعه زیارتی سید محمد آقا در روستای «نوجه میر» و عدم رعایت مسائل بهداشتی از طرف زوار و ساکنین ساحلی رود، آب رودخانه آلوده و کثیف شده است........
ادامه دارد
حضور وزیر راه و شهرسازی در شهر خاروانا
عباس آخوندی روزپنجشنبه برای بررسی وضعیت طرح های عمرانی در حوزه این وزارتخانه به کلانشهر تبریز سفر کرد ودیروز روز جمعه از برخی از این طرح ها بازدید کرد. وزیر راه و شهرسازی گفت: بدون آنکه یک کیلومتر ریل در انبار داشته باشیم کار ساخت چندین هزار کیلومتر راه آهن در کشور آغاز شده است .وزیر راه و شهرسازی گفت: آذربایجان شرقی با توجه به نقش خود در توسعه صنعتی، کشاورزی و فرهنگی می تواند نقش مهمی در خروج کشور از رکود داشته باشد. در ادامه این باز دیداز خط آهن در حال احداث تبریز ومیانه گفت:
ارتقاء کیفیت خط و مسیر جدید برای ترانزیت برون مرزی از اهداف پیش بینی شده این طرح است و بزودی جذب سرمایه گذار برای این طرح ملی نهایی می شود. وزیر راه و شهرسازی گفت: وضعیت معماری در ایران نگرانکننده است و شهرهای کشور از درون دچار فرسودگی شدهاند که یک خطر اجتماعی است. از سوی دیگر در بسیاری از شهرها، شهرداریها با کمبود بودجه روبرو میشوند و شهرهای خود را میفروشند. وهمچینن از شهر جدید سهند باز کرد .در طول این مسیر بعد از بازدید از پروژه های در دست اقدامجلفاظهر جمعه 27 اردیبهشت ماه 1393 جناب آقای دکتر آخوندی وزیر راه و شهرسازی دولت تدبیر و امید به همراه تنی چند از مسئولین استانی در شهر خاروانا حضور یافتند. دکتر آخوندی که به دعوت جناب آقای مهندس مهرزاد در منطقه حضور یافته بود، با هماهنگی نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی و فرماندار شهرستان مدت کوتاهی در شهر خاروانا توقف نموده و با مردم شهر و منطقه خاروانا دیدار نمود. شورای اسلامی شهر خاروانا ضمن تدارک قربانی و استقبال مناسب از وزیر راه و شهرسازی، مسائل و مشکلات مربوط به جاده های ارتباطی منطقه و مسکن مهر و مسکن ۲۴ واحدی شهر را طی نامه کتبی به ایشان تسلیم نمودند. همچنین آقای علیزاده به نمایندگی اهالی شهر، ضمن خیرمقدم گویی به وزیر راه و شهرسازی، مشکلات موجود راههای منطقه و مواردی در خصوص بزرگراههای مطرح را به اطلاع دکتر آخوندی رساندند.
دکتر آخوندی در ادامه بازدیدهای خود از طرحهای عمرانی، از مجتمع فنی و حرفه ای بخش خاروانا که به همت مهندس مهرزاد تاسیس شده است، بازدید نموده و بعد از صرف ناهار به همراه مسئولین شهرستان ورزقان و اهر جهت بازدید از وضعیت راههای آن مناطق، منطقه خاروانا را ترک کردند.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامی داشت مقدم وزیر پر تلاش و هیئت همراه، برای همه مسئولین دلسوز نظام به ویژه مسئولین دولت محبوب تدبیر وامید آرزوی توفیق روزافزون از درگاه خداوند جل وجلاله مسئلت می نماید.
برابراطلاع واصله روز جمعه وزير محترم راه و شهرسازي دولت تدبير واميد براي بررسي و رفع مشكلات شهر تاريخي خاروانا به اين شهر سفر خواهد كرد. نتيجه اين سفر اميد داريم كه انشاالله مايه خيروبركت خواهد شد به اطلاع عموم مردم خواهد رسيد.وبلاگ اطلاع رساني خاروانا مقدم اين وزير پر تلاش را گرامي ميدارد.
بیوگرافی کامل عباس احمد آخوندی + عکس
عباس احمد آخوندی (زاده ۱۳۳۶ در نجف) سیاستمدار و دولتمرد ایرانی است. او در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶، وزیرمسکن و شهرسازی بود و از سوی حسن روحانی برای تصدی وزارت راه و مسکن به مجلس معرفی شده است.
زادروز : ۱۶ خرداد ۱۳۳۶
زادگاه : نجف، عراق
دین : اسلام
وزیر مسکن و شهرسازی ایران : از ۱۳۷۲ تا ۱۳۷۶
بعد از : سراجالدین کازرونی
قبل از : علی عبدالعلیزاده
عباس احمدآخوندی متولد ۱۳۳۶ در نجف، دوره ابتدایی را در همان شهر و پساز مهاجرت به ایران دوره متوسطه را در قم گذرانید و از دانشکده فنی دانشگاه تهران در رشته راهوساختمان با مدرک کارشناسیارشد فارغالتحصیل شد. آخوندی پس از وزارت به انگلستان عزیمت و دوره دکتری اقتصادسیاسی را در کالج رویالهالووی لندن باتمام رسانید و هماکنون در دانشگاه تهران عضو هیئتعلمی دانشکده مطالعات جهان واستاد مطالعات بریتانیاست.
زندگی شخصی
وی نوه دختری علامه عبدالحسین امینی از مراجع فقید نجف و صاحب اثر معروف الغدیر و فرزند آیتالله علی احمدآخوندی است. همچنین وی باجناغ علی اکبر ناطق نوری رئیس اسبق مجلس ایران و از شخصیتهای محوری و تاثیر گذار جمهوری اسلامی ایران میباشد.او همچنین داماد سید هاشم رسولی محلاتی میباشد.
زندگی سیاسی:
از اولین اعضای شورای مرکزی جهادسازندگی با حکم آیهالله سید محمد بهشتی، مسئول پشتیبانی جنگ، معاون اسبق سیاسی وزارت
کشور در دوران وزارت علی اکبر ناطق نوری، دبیر شورای امنیت کشور، رییس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، قائم مقام سازمان صدا و سیما، وزیر مسکن و شهرسازی در دولت دوم اکبر هاشمی رفسنجانی و مشاور میرحسین موسوی نامزد انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۸۸ بود. وی از پایهگذاران سازمان نظام مهندسی ساختمان کشور است.
وی توسط حسن روحانی برای تصدی وزارت راه و شهرسازی به مجلس معرفی شد.
سمتها:
وزیر مسکن و شهرسازی (۱۳۷۲ – ۱۳۷۶)
معاون سیاسی و اجتماعی وزارت کشور
قائم مقام مدیرعامل سازمان صدا و سیما
دبیری شورای امنیت کشور
رئیس شورای تامین ویژه غرب کشور
رئیس ستاد مرزها
رئیس ستاد مبارزه با مواد مخدر
رئیس شورای هماهنگی امور افاغنه
برگزاری انتخاب اولین دوره مجلس خبرگان
برگزاری چهارمین دوره ریاست جمهوری ایران
برگزاری دومین دوره مجلس شورای اسلامی
رئیس بنیاد مسکن
عضو هیات علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران
عضو شورای رقابت
عضو شورای مرکزی نظام مهندسی (چندین دوره)
کاندید تصدی وزارت راه و شهرسازی در دولت دکتر روحانی
اعتکاف پرورش جسم و جان است، انسان آمیزه ای است از این دو و نیازمند پرورش در ابعاد وجودی خود؛ انسان به دنبال سعادت و کمال است، روح انسان نیازمند نیایش است، مناجاتی شیرین و زیبا، هم کلامی موجودی ضعیف با منشأ قدرتها. از آغاز خلقت تا صحنه رستاخیز، راز و نیاز زیباترین هنر آدمی است.
اعتکاف در لغت به معنای توقف در جایی است .اما تعریف اصطلاحی اعتکاف: امام خمینی (ره) در تعریف اعتکاف می فرمایند: "وَ هُوَ اللَّبَثُ فِی المَسجِدِ بِقَصدِ التَعّبُدِ بِهِ وَ لا یعتَبَرُ فِیه ضَمُّ قَصدِ عِبادَةٍ اُخری خارِجَةً عَنهُ وَ اِن کانَ هُو الاَحوِط؛ اعتکاف، ماندن در مسجد به نیت عبادت است و قصد عبادت دیگر، در آن معتبر نیست. اگر چه احتیاط مستحب نیت عبادتی دیگر، در کنار اصل ماندن می باشد.
اهمیت اعتکاف:
اعتکاف، محو خود خواهى در امواج بلند خداگرایى و خدمت به امت اسلامى است. اعتکاف، بیرون رفتن از خانه خویش و مصمم شدن بر حضور در خانه حضرت حق است. عبادتى مستحبى و تقرب جویانه و داوطلبانه است که روزه روز سوم آن رنگ وجوب مى گیرد. اعتکاف، گریز از لذت گرایى و مهار حس خود محورى و برترى جوئى و بازگشت از قبله دنیاگرایان به سمت و سوى قلب و قبله هستى است. خود سازى، محاسبه نفس، توبه و نیایش، نماز و تلاوت قرآن و استمداد از آستان قدس ربوبى از دیگر برکات اعتکاف است. اسلام، فکر جدایى از زندگى دنیا و گوشه نشینى و کناره گیرى از مردم و به تعبیر دیگر رهبانیت را باطل و ناپسند اعلام کرد، اما اعتکاف را بعنوان فرصتى براى بازگشت به خویش و خداى خویش قرار داد، تا کسانى که از هیاهو و جنجال هاى زندگى مادى خسته مى شوند، بتوانند چند صباحى با خداى خود خلوت کنند و جان و روح خود را با خالق هستى ارتباط دهند .اعتکاف شرایطی را فراهم می کند تا انسانها با توشه معنوى و اعتقادى راسخ و ایمان و امیدى بیشتر، به زندگى خود ادامه داده ، خود را براى صحنه هاى خطر و جهاد در راه خدا آماده سازند ، همیشه با یاد خدا تلاش کنند ، خود را در محضر پروردگار ببینند ، از نافرمانى او بپرهیزند و به سوى سعادت دنیا و آخرت گام بردارند.
مراسم اعتكاف براي اولين بار در مسجد شهر خاروانا با حضور تعدادي از خواهران مومنه وخداجو در مسجد شهر خاروانا با معنويت خاص برگزار گرديد.برابر اظهار يكي از خانم هاي معتكف اين ايام يكي از بهترين لحظات در زندگي خويش بوده است. و حالات فوق العاده در وجود خود ايجاد كرده است.لازم به ذكر است كه اين مراسم با هماهنگي و پشتيباني پايگاه بسيج الزهرا(س)خواهران شهر خاروانا برگزار گرديد.
وفات حضرت زينب سلام الله عليها
حضرت زینب كبرى علیها السلام در روز پنجم جمادى الاولى سال پنجم یا ششم هجرى قمرى در شهر مدینه منوّره متولّد گردیده و جهان را به قدوم خویش مزین فرمودند.نام مبارك آن بزرگوار زینب، و كنیه گرامیشان ام الحسن و ام كلثوم و القاب آن حضرت عبارتند از: صدّیقة الصغرى، عصمة الصغرى، ولیة اللّه العظمى، ناموس الكبرى، شریكة الحسین علیهالسّلام و عالمه غیر معلّمه، فاضله، كامله و ...پدر بزرگوار حضرت زینب (س)، اوّلین پیشواى شیعیان حضرت امیرالمؤمنین على بن ابیطالب علیهماالسّلام، و مادر گرامى آن بزرگوار، حضرت فاطمه زهرا سلام اللّه علیها می باشد.در آن زمان که صدیقه کبری (علیها السلام) به این گوهر دریای عصمت و طهارت باردار بود، پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله) در مدینه حضور نداشتند و به سفری رهسپار بودند.هنگامی که وجود مقدس زینب کبری (سلام الله علیها) متولد گشت، صدیقه طاهره (علیها السلام) به امیرالمؤمنین (علیه السلام) فرمود که چون پدرم درسفر است و در مدینه حضور ندارد، شما این دختر را نام بگذارید. آن حضرت فرمود: من بر پدر شما سبقت نمی گیرم، صبر نما که به این زودی رسول خدا باز خواهد گشت و هر نامی که صلاح داند بر این کودک می نهد.هنگامی که سه روز گذشت، رسول خدا (صلی الله علیه و آله) مراجعت نمود و وهمانگونه که رسم و سیره رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) بود، نخست، به منزل حضرت زهرا (علیها سلام ) وارد گشتند.
امام علی (علیه السلام) خدمت آن حضرت عرض کرد: یا رسول الله! خداوند متعال دختری به دخترت عطا فرموده است، نامش را معین فرمایید. فرمود: اگر چه فرزندان فاطمه اولاد من می باشند، لکن امر ایشان با پروردگار عالم است و من منتظر وحی میباشم. در این حال جبرییل نازل شد عرض کرد: یا رسول الله! حق تو را سلام می رساند و می فرماید: نام این مولود را " زینب " بگذار، چرا که این را در لوح محفوظ نوشته ایم.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله) قنداقه آن مولود گرامی را طلبید و به سینه چسبانید، ببوسید و نامش را زینب نهاد و فرمود: به حاضرین و غایبین امت،وصیت می نمایم که حرمت این دختر را پاس بدارند. همانا که او به خدیجه کبری (علیها سلام) شبیه است.
هوش و ذكاوت حضرت زینب (س):
صاحب كتاب اساور من ذهب درباره حافظه و ذكاوت آن بانوى بزرگوار چنین می نویسد:
در اهمیت هوش و ذكاوت آن بانوى بزرگوار همین بس كه خطبه طولانى و بلندى را كه حضرت صدیقه كبرى فاطمه زهرا صلوات اللّه و سلامه علیها دردفاع از حق امیرالمؤمنین علیهالسّلام و غصب فدك در حضور اصحاب پیغمبر اكرم صلّى اللّه علیه و آله و سلّم ایراد فرمودند، حضرت زینب علیها السلام
روایت فرموده است:.و ابن عباس با آن جلالت قدر و علو مرتبه در حدیث و علم، از حضرت زینب (س) روایت نموده و از آن حضرت به عقیله تعبیر می كند. چنانچه ابوالفرج اصفهانى در مقاتل می نویسد: ابن عباس خطبه حضرت فاطمه سلام اللّه علیها را از حضرت زینب سلام اللّه علیها روایت كرده و می گوید: حدثتنى عقیلتنا زینب بنت على علیهالسّلام...
دقت كنیم كه حضرت زینب علیها السلام با اینكه دخترى خردسال (یعنى هفت ساله و یا كمتر) بود، این خطبه عجیب و غرّاء كه محتوى معارف اسلامى وفسلفه احكام و مطالب زیادى است را با یك مرتبه شنیدن حفظ كرده، و خود یكى از راویان این خطبه بلیغه و غراء می باشد.
فصاحت و بلاغت:
كلمات و فرمایشات گهربار آن حضرت در خطبه هایى كه از آن حضرت روایت شده، خود قوی ترین دلیل بر كمال فصاحت و بلاغت آن بانوى بزرگوار می باشد. همان بانویى كه امام سجاد علیهالسّلام در حق ایشان فرمودند: اَنْتِ بِحَمدِ اللّهِ عالِمَةٌ غَیرَ مُعَلَّمَة وَ فَهِمَةٌ غَیرَ مُفَهَّمَة یعنى:اى عمّه! شما الحمد للّه بانوى دانشمندى هستید كه تعلیم ندیده، و بانوى فهمیده اى هستى كه بشرى تو را تفهیم ننموده است.
در اینجا مرورى كوتاه به قسمتى از خطبه آن حضرت در مجلس یزید كه یكى از بزرگترین حركتهاى آن حضرت، در واقعه كربلا بود كه دستگاه حكومت بنى امیه را به شدّت لرزاند می كنیم:
به خدا قسم اى یزید، هر چه كردى بازگشت آن به سوى خودت خواهد بود، چرا كه تو جز پوست خود نشكافتى و جز گوشت خود ندریدى.
اى یزید! در آن روزى كه خداوند بدنهاى پاك شهیدانمان را حاضر می كند تا حقوق خود را از ستمگر بستاند، تو بر رسول خدا صلّى اللّه علیه و آله و سلّم وارد خواهى شد، امّا می دانى در چه حالى؟ در حالیكه خون عزیزان او را ریخته و حرمت ذرّیه او را از بین برده اى. آرى اى یزید! از این پیروزى ظاهرى كه به دست آورده اى، غرق شادى مشو، و آن عزیزان را كه در كربلا به خاك و خون كشیده اى، مغلوب و مرده مپندار. كه خداوند می فرماید:
(كسانى را كه در راه خدا شهید شده اند مرده مپندارید. بلكه آنان زنده اند و در نزد خداى خود روزى می خورند). آل عمران: 169
و اى یزید! براى تو همین بس كه حاكم در آن روز خداوند، و دشمن تو پیامبر خدا، و یاور و پشتیبان اهل بیت جبرئیل باشد. و به زودى كسى كه این مقام را براى تو زینت داده و تو را بر گردن مسلمین سوار كرده است (یعنى معاویه)، خواهد دانست كه چه جانشین بدى براى خود تعیین كرده و در روز جزا درخواهید یافت كه بدترین مكان از آنِ كیست؟ و بدبختى و ضعف و زبونى شامل چه افرادى خواهد شد.
حضرت زينب (س) بزرگ بانوي جهان اسلام، بيدادگر و ادامه دهنده حادثه عاشورا و دارنده دانشهاي دو جهان و به گفته امام سجاد (ع): " داناي بدون آموزگار و فهميده بدون فهماننده " بود.
الگوي راستين حضرت زینب (س)، بانوي دو جهان, حضرت فاطمه (س) مادر وي بوده است. حضرت زینب (س) در دامان پرمهر و معنويت فاطمه (س) ازسرچشمه معارف اسلامي و قرآني سيراب گشت. رسالت راستين زينب هنگامي آغاز گرديد که پس از به شهادت رسيدن امام حسين (ع) و هفتاد و دو تن ازيارانش با ايراد سخنان آتشين به بيدارگري مردم کوفه و ستيز با ستمکاران و يزيديان پرداخت.پس از واقعه خونبار كربلا نقش ايشان روند تازه تري يافت.حضرت زینب (س) در اين دوران ضمن حضور در كاروان اسراي كربلا در برابر حكام جور قرار گرفتند و به افشاگري ظلم و ستم وارد بر آل طه ازسوي خاندان اميه پرداختند.حضرت زینب (س) در اين دوران سخت با حضور در كاخ برخي حكمرانان جور زمان مانند يزيد و ابن زياد، با تاكيد برحقانيت طريق آل محمد بر سخنان و تبليغات مسموم خاندان اميه درباره بني هاشم خط بطلان كشيدند....
پايگاه رطلاع رساني خاروانا ضمن عرض تسليت به مناسبت سالروز وفات شهادت گونه شريك الحسين (ع)قهرمان كربلاحضرت زنينب(س) :اين را اضافه كنم كه اگر اين بانو بزرگ اسلام در كربلا نبود ،شايد الان اسمي از اسلام نبود . و دشمنان دين آن فاحعه را يك جنگ طايفه اي در ميان مردم مطرح مي كردنند.اگر هم از اسلام خبري بود به فرمايش حضرت امام خميني (ره)(اسلام امريكائي) و ما هم الان اسلام ابوسفياني داشتيم.....
دومین همایش پیاده روی خانوادگی در شهر خاروانا برگزار می شود
برابر اعلام تلفني شهردار محترم شهر خاروانا یکی از مصوبات جلسه شورای اداری بخش خاروانا که هفته جاری برگزار گردید،اجرای راهپيمائي خانوادگی در شهر خاروانا بوده است. این راهپيمائي با همکاری اداره ورزش و جوانان شهرستان، فرمانداری،بخشداری و شورای اسلامی وشهرداری خاروانا و سایر ادارات و نهادهای خاروانا برگزار می شود. و اين راهپيمائي به مناست سالروزمبعث پيامبر بزرگ اسلام حضرت محمد(ص)در تاريخ ششم خرداد ماه برگزار ميگردد. و مسير اين پياده روي ازشهرخاروانا تا درياچه مي باشد .البته انتظار ميرود مثل سال گذشته در حاشيه اين برنامه بسيار خوب ساير برنامه هاي متنوع نيز پيش بيني شده باشد.وبلاگ اطلاع رساني خاروانا ضمن تقديروتشكر از تمام مسئولين محترم پيشاپش اين ايام مبارك را تبريك عرض مي نمايد.
پدر عزیزم از تو آموختم چگونه سبکبال زندگی کنم تا هجرتم نیز سبکبال باشد این بالهای پرواز قناعت و امید و عشق را تو به من بخشیدی.یادت گرامیباد که اولین آموزه علم ادب را به من آموختی .
حضرت علي عليه السلام در مكه مكرمه در داخل خانه خدا در سيزدهم رجب سي سال بعد از عام الفيل به دنيا آمد. هيچ كس قبل از او و بعد از او به اين فضيلت بزرگ مفتخر نشد، و اين فضيلت و شرفي است كه خداي سبحان به خاطر جلال و كرامت آن حضرت اختصاص به او داده است.و این روز در کشور ما به عنوان روز پدر نامیده شده است که این بر تمام پدران به خصوص به پدران زحمت کش ورزقان و خاروانا مبارک باشد .بهترین هدیه برای پدربوسه به دستان او وقرائت حمدو سوره برای پدران که در قید حیات نیستند می باشد.
‹‹ به حکم لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق ››
بر خود وظیفه می دانم مراتب سپاس و قدرشناسی خویش وخانواده معزا را از کلیه سروران عزیز که در غم درگذشت کربلائی سعدالله علیزاده به هر طریق ممکن ( حضور خود درمراسم خاکسپاری، ترحیم و یادبود آن مرحوم ، حضور در دفتر کار اینجانب ، نثار تاج گل ، نصب بنر، ارسال متن تسلیت ؛ ارسال پیامک ... ) ابراز همدردی نموده و اینجانب وخانواده آن عزیز تازه سفر کرده را در تحمل رنج فقدان پسر عمو مهربانم یاری نمودند اعلام نمایم .
چنانچه به علت تألمات روحی ، امکان تشکر و سپاس حضوری از همه بزرگواران میسر نشده است پوزش طلبیده ، و از درگاه ایزد منان و یگانه هستی بخش ، برای شما همشهریان ودوستان و همکاران عزیز و همراهان خوب و دلسوز ، آرزوی سلامت ، سعادت و اجر عظیم الهی دارم .
با تشکرمدیر وبلاگ اطلاع رسانی خاروانا
وضمنا خانواده محترم فرج بخش تسلیت اینجانب را نیز پذیرا باشید و انشاالله خدا به شما و خانواده محترم تان صبر عطا کند
در خصوص تاریخ منطقه ارسباران پژوهشگر پر تلاش آقای حسین دوستی در کتاب «تاریخ وجغرافیای آذربایجان» مطالب ارزشمندی را درج کرده است که پرده از زوایای تاریک منطقه برداشته است . وی تاریخ اجمالی ارسباران را دوره های پیش از تاریخ پیش از میلاد مسیح دوره ی ماد ، هخامنشیان ، سلوکیان ، اشکانیان ، ساسانیان ، دوره ی اسلامی ، دوره ی صفویه و افشاریه وقاجاریه تشریح کرده است. همچنین محقق و نویسده ارجمند حجت السلام والمسلمین میرزامحمد حافظ زاده نیز در کتاب دو جلدی (ارسباران در گذر حماسه و تاریخ) به طورمفصل به این موضوع پرداخته اند. کتاب (تاریخ ارسباران) سرهنگ بایبوردی نیز از کتاب بسیار گران مایه است که باب پژوهش را در خصوص تاریخ اذربایجان گشوده است . تاریخ دیزمار نیز بنا به اقتضای موضوعی در کتاب های یاد شده تا حدودی بیان شده است. ما نیز با توجه به اهمیت برخی حوادث دوران اخیر تنها به ذکر اجمالی برخی از آن بسنده می کنیم . زیرا تاریخ دیزمار با توجه به اهمیت گسترده آن و بکر بودن تحقیق و پژوهش جدا گانه و مفصلی را می طلبد . همچنین این منطقه بدلیل داشتن عرفا ، شعرا و علما مشهور از اهمیت ویژه ای برخوردار است. علیرغم وجود شخصیت های چون کمال الدین ابوالعباس احمد بن گشتاسب دیزماری (که از نوادری بوده وبه گفته صاحب طبقات الاسنوی (صاحب النکت المشهوره الا التنبیه و له تصنیف فی الفروق کان فقیها صالحا" ، متصوفا کثیر الحج و الخیر) فردی عالم و فقیهی صوفی مشرب و انسان خیر بوده است ملا علی علییاری ، ایت الله العظمی حجت کوه کمری ، نباتی ، خرم ، خاور، عندلیب قره جه داغی ، ستارخان و از معاصرین استاد جعفری و غیره از آن دیار بر خواستند، متاسفانه به علل مختلف گمنام باقی مانده است.
منطقه دیزمار در طول تاریخ به دلیل کوهستانی و صعب العبور بودن و به دلیل وجود پناهگاههای طبیعی و کوهستانی برای درآمان ماندن از گزند دشمن و همچنین امکان پنهان شدن از مهاجم ،مورد توجه سرکردگان،شورشیان و بالتبع مهاجمان بوده است.
وجود قلعه و حصارهای نظامی«کوردش»،«جوشون»،«گال»،قلعه علی بی «علی بیک» در دل کوه «کامتال»مؤید مطلب یاد شده است.
هجوم مغولان،درگیریهای ارمنه و مسلمانان ،قتل عام مسلمین ،قتل عام مسلمانان از جانب ارامنه،تجاوز روسها به دفعات و کرات،نفوذ عثمانی ها،حاکمیت و امارت حکمرانان ونمایندگان حکومتی همه و همه تاریخ سیاسی-اجتماعی منطقه را رقم زده است.از حوادث تاریخ تجاوز روس به سرزمین ایران و قتل عام مسلمانان توسط ارامنه و گروه افراط گرای داشناقها که نقش ستون پنجم را در جنگ روسها علیه ایران بازی کرده اند ، حاکمیت امیر ارشد ،جنگ امیر ارشد با اسماعیل سیمتقو، تیرخوردن امیر توسط سرهنگ کلب علی خان،خروج ناصر داش کسنی و دستگیری میهن پرستان و هواداران حکومت مرکزی ایران مستقر در منطقه از طرف روسها در نوار مرزی،حکومت پیشه وری،هجوم کوردآتلیسی و غیره از جمله حوادثی است که هنوزهم در خاطره مردان وزنان منطقه باقی مانده است وهمان گونه که در پیش گفته شد، ذکر یکایک آنان از عهده این مقال خارج است . وآن را به زمان و کتاب دیگر موکول می کنیم، ولی برای آشنا شدن بیشتر خواندگان با منطقه دیزمار تشریح و معرفی برخی دهات و قصیبه های مهم منطقه و مناسب می دانیم ........
ادامه دارد
ادامه بحث قبلی:
ادامه بحث قبلی:انواع حیوانهای وحشی و پرندگان در مناطق ییلاقی ،کوه ها و جنگل های منطقه به ویژه در رشته کو هها (کامتال) تحت حفاظت محیط زیست استان موجود است .از قبیل خرگوش ،گربه وحشی،سمور،خار پشت،گراز،خوک،آهو،بز کوهی ،قوچ ،میش ،یوزپلنگ ،خرس ،گرگ ،روباه،شغال،راسو ،گنجشک،داغ خوروزو ،قمری،ساری کؤینگ ،سار،بولبول ،قرقی،کلاغ،زاغچه ،شاهین،عقاب ،هدهد،قجیر،همای،باز ،فاخته ،دارکوب،قرقاول،دراج،بلدرچین،کبوتر،کبک،توراغای،دم جنبانک،طاووس ،انواع مارهای سمی و مارمولک ،سوسمار و غیره یافت می شود.در منطقه حفاظت شده (کامتال)و جنگل های دیزمار و بویژه جنگل سرسبز وییلاقی (دوخانا)که از طرف محیط زیست کشور و یونسکو از حیث آب و هوا جزو مناطق نادر دنیا اعلام شده است ،بسیار دیدنی و جذاب وتماشائی است .صخره های تند و تیز و راههای باریک و صعب العبور با چشمه ها ی جذاب(کامتال)جنگل های دارای درخت پالیط (بلوط) ون،آجی قئییم ،قره اغاج ،دوققوز،دونول،مرمریخ،قره تیکان ،شف آغاجی ،آردیج (سروکوهی)انواع گون،درخت سقز،یولغون ،هول ،ایت بورنو،آت گؤتو ،چییه لک ، بؤیوک تیکان،قره گیله ،سوماق که در ییلاق (دوخانا)،(قره دره) و(دوست آشنا)با اب و هوای بسیار دلنشین و بدون شرجی واقع شده است ،به اهمیت طبیعی منطقه افزوده است.گیاهان داروئی و خوراکی همچون پاپیز،کئشیر،کهلیک اوتی،گیریش،قوزوقولاغی ،شیوه رن،بیزوشا،امن کؤمه جی ،گلین بارماغی ،اجی –قیجی ،یئملیک،خوروزبودو ،پیشیک دیرناغی ،اونلوجا فیاغلی جا،اوه لیک ،بولاغ اوتو ،تورشک،پولک،داغ مرزه سی ، داغ نانه سی ،گیشنیز ،داغ کاوری ،سقریوسانجی،غذایاغی ،گزه نه،شیرین بییان،اجی بییان،سوتلوجه،گؤوزبان ،ختمی گولو ،ایلان قارپیزی،شوه رن به وفور یافت می شود و اهالی منطقه از گیاهان یادشده عرقیات،دار و انواع غذاها درست می کنند.وجود ابهای معدنی ،معادن مس،طلا و اهن ،سرب و روی،لاجورد،سنگ چینی ،نمک ،زغال سنگ،نقره ،سنگ گچ و اهک وسیمان سفید و همچنین مراتع سرسبز ،کشتزارها ،شکارگاهها و مناطق تفریحی دیدنی به جاذبه های توریستی منطقه افزوه است.وجود رودهای قره سو، دوزال چایی ،آراز، دستیری چایی،قاراچای ،اوشتوبون چایی منطقه را از لحاظ باغداری و کشاورزی رونق بخشیده است......
ادامه دارد
ادامه بحث قبلی:
در جلد دوم کتاب (در ذکر سلاطین سلاجقه) چنین نوشته شده است: قزل ارسلان در رمضان سال 586 هجری بر طغرل دست یافت و وی را در قلعه دیزمار در آذربایجان محبوس ساخت.در عالم آرای عباسی نوشته شده است که :(دیگر مولانا مطربی قزوینی که خلاصه اهل ادوار ودر حسن صوت گویندگی سرآمد روزگار و تصانیف قول وعملش دستورالعمل نقشبندان نادر کار است وبسیار صاحب طبیعت و بذله گوی و ندیم وخوش صحبت افتاد و استاد حیدرقلی عودی که سازنده تیز مضراب..و ملازم سرکار عالی بود و خدام میرزایی پیوسته در مجالس خواص با اعزه مذکور... داشته به شعر سنجی و تاریخ و نقل حکایات و روایات سرورافزایی .خاطر همگنان بودند... به دوزال و کوردشت که دو موضع است از قوی و مواضع الکاء (اولکه) دزمار در کنار رود ارس جانب جنوبی واقع شده وارد گشته سه روز در آنجا توقف سه روز در آنجا توقف نمودند و این هردو موضع دو ... از قطعات ریاض جنان که باغات آن به هم پیوسته اقسام میوه ها به تخصیص انار شیرین که ارباب ذایقه و تمیز بر انار یزد و ابر قوه و شاهواره ساوه و قم ترجیح می دهند و ... جای آ ن دارد و اقسام انگور های نازک لطیف الوان در آنجا خوب می باشد ودر آن میوه ها در بار و بسیار بود. خصوصاً انار که آن مقدار به حاصل می آید که تمامی بلاد و قصبات آذربایجان و شیروان و آران و گرجستان نقل می نمایند و کافی است.اولاد عظام موسی بیگ دزماری که با سلسله علیه نصیریه طوسیه قرب قرابت دارند و الیاس خلیفه که از زمره ... قراجه داغ به قدم دودمان وافزونی منزلت و مکان امتیاز تمام دارد و در آن اوقات .. شفقت و الطاف شاهی اشفاق و تربیت ان عالی جاهی به حکومت و دارائی آن مملکت سرازیر گشتند با اولاد موسی بیگ یک سلسله اند ،در قریه جنت مثال دوزال منازل مرغوب و ایوانهای بلند اساس در غایت دلنشینی و دلگشای تربیت داده اند و در آن گوشه نزهت بخش ... کرم گسترده حسب المقدر تفقد احوال آینده و روند ه نموده شیوه مهمان نوازی مرعی دارد...بالجمله در اول ماه رجب از آن مقام فرح انجام مراجعت واقع شده تا انتهاءالکاء دزمار جناب خلافت پناهی و اقوام مشایعت نموده به خدمات قیام داشتند و ازانجا ... آمده به سعادت زیارت تربت شریف شیخ العارفین شیخ شهاب الدین اهری قدس سره فایز گردید.
همچنین در ناسخ التواریخ جلد اول در کتاب نزهه القلوب میرزا حمدلله مستوفی از دیزمار به بزرگی یاد شده است . در نزهه القلوب نوشته شده است که(دیزمار ولایتی است در شمال تبریز کمابیش پنجاه پاره دیه بود و دوزال و کوردشت و قولان و هراز وخاروانا (خوروانق )از معظمات آن .هوایش معتدل استبه گرمی مایل و آبش از آن جبال بر می خیزد و فاضلابش در ارس می ریزد. حاصلش غله و پنبه و انگور و میوه به همه انواع م باشد و پیشتر از همه جارسد ونوباوه تبریز از انجا باشد. حقوق دیوانی اش چهل هزار و هشتصد دینار است.)به سبب وجود ارتفاعات زیاد و کوهستانی بودن منطقه و اب و هوای معتدل و انواع و اقسام غلات ،میوه و تره بار در این منطقه به دست می آید.گندم،جو،چاودار،ارزن(یارما)،برنج صدری و چمپا(در حاشیه رودخانه دوزال )گیلاس ،زردآلو ،توت ،شفتالو ،آلبالو ،زغال اخته ،انجیر ،انار ،انگور،گردو،بادام،به، سیب ،آلوچه ،آلو بخاری ،هندوانه،خربزه ،شاماما،به وفور در مزارع و باغات منطقه به دست می اید.
کشت پنبه و تربیت کرم ابریشم نیز در سرتاسر نوار مرزی از کلاله تا سیاری رواج دارد....
ادامه دارد
ادامه بحث قبلی:
نگاهی به تاریخ ، فرهنگ و جغرافیای (دیزمار)
ای صبا گر بگذری برساحل رود ارس
بوسه زن برخاک آن وادی و مشکین کن نفس
منزل سلمی که باش هر دم از ما صد اسلام،
پر صدای ساربان بینی و آهنگ جرس. « حافظ»
دیزمار یکی از ولایات منطقه ارسباران و یا قره داغ می باشد که در تقسیمات کشوری فعلی به سه منطقه دیزمار غربی به مرکزیت سییاری (سیه رود)،
دیزمار مرکزی به مرکزیت (خاروانا) و دیزمار شرقی به مرکزیت (مرداناغیم) تقسیم شده است.ارسباران در شمال غرب ایران ودر شمال استان آذربایجان شرقی واقع شده است که از طرف شمال به رود ارس ، از جنوب به شهر تبریز ،هریس و شرق به شهرستانهای مشکین،مغان و از غرب به شهرستان مرند و جلفا محدود می گردد.شهرستان اهر و کلیبر مرکز منطقه ارسباران است و این منطقه دارای پانزده ولایت است که هوراند، ورزقان ،دیزمار غربی و شرقی ،اوزومدول،ماوازخان (مواضع خان)، حسنوو،مئشه پارا اسکانلی ،مولان،آبش احمد ازاعظم ولایت آن دیار است.دیزمار دارای یکصدوبیست ده می باشد : اسامی برخی روستا ها به شرح ذیل است.
آستامال،آوان آوانسر،آقان (اغوان)،اندیرگان،اوردوکن،ارزیل،اوروج ،آستاراخان،اوشتوبون،الیف آباد،
الوان،انویق،اننیق،ایری،بیشکک،پیربولاق،پهناور،تیلکری،جوشون،چشموغان،حاجیلار،خاروانا،دست ایری(دستجرد) ،دوزال،دوست آشا،سیرکئش،سیغای،سیند آخیر،سؤهران،سیوان،سییاری،ترزم،رحیم قیشلاغی،نووه کی،قولان،قره دره،کالجان،گؤی گونبد،کوردشت ،کومار،کلوو،کوجان،کوراکئش،گول آخیر،گلوو،کوکمر،گوراند،لامباران،لیلاب،مزرعه شادی،چول مزره سی،موسن،مشک عنبر،میانا،نئچق،نظرکندی،نگاریستان،نمنق،نوجه مهر،ورزقان،هولق،یئنگیجه،مرداناغیم،قره چی لر،اولیق،کیرینگان،زنگیلان،کلاله،کوانی می باشد.دیزمار به عنوان یکی ازولایات مشهور ارسباران از طرف شمال به رود ارس، از طرف جنوب به بخش اوزومدول ارسباران از مغرب به بخش داران شهرستان جلفا و منطقه مرند(رشته کوه های کامچی) و از طرف شرق به بخش مئشه پاراو و حسنوو منتهی می گردد.منطقه دیماز دارای کوه های تند ونیز باتخته سنگ های عظیم سر به فلک کشیده همچون کامتال ،مشک عنبر،پیرسقا ،دوخانا و دارای گردنه های صعب العبور دره های ژرف و چین خوردگی های نا مرطب واعجاب انگیز و جنگل های وسیع و مراتع سرسبز و رودهای تند می باشد.در این منطقه از ارسباران دره ها بسیار تنگ است و فرسایش آب بطور عمقی بوده و شیب تند سیلاب ها باچهره زیبا و عجیب منظره بسیار تماشایی را به وجود آورده است.علیرغم سوابق تاریخی منطقه دیزمار باتوجه به وجود آثار تاریخی قلعه ها واستراتژیکی بودن منطقه و موقعیت آن و ترکیب و ساختار فرهنگی،طبیعی منطقه در کتب تاریخی به عظمت از آن یاد شده است و در کتاب های تاریخی عالم آرای عباسی و ذکر سلاطین سلاجقه،نزهته القلوب اثر میرزه حمدالله مستوفی ناسخ التواریخ از آن سخن رفته است با این حال تاریخ فرهنگ و استعداد طبیعی وانسانی منطقه برای مردم کشورمان تاکنون در کتمان مانده است.
بی تناست نیست که برخی از نوشته های مورخین بزرگ در اینجا درج گردد:.....ادامه دارد
منابع:دیوان میرزا خرم کوردشتی
ادامه بحث قبلی:
آستمال:
روستایی با قدمت چند هزار ساله که می توان مردم آنرا به دو قوم آستامال و آس آن که دو نژاد ترک هستند نسبت داد، با طبیعت بکر خود ذهن هر کسی را به خود مشغول میکند. به علت دور بودن روستا، حدود 20 کیلومتر از راه آن خاکی است که باعث ناشناس ماندن آن منطقه و طبیعت بکر آن است. به علت همجوار بودن روستا با جنگلهای ارسباران، گردشگران و کوهنوردان زیادی به این روستا میآیند. در نزدیکی آستمال روستایی سروستان (سوستین) نام وجود داشته که از بین رفته است. منطقه ی کوروش که در نزدیکی آستمال است به گفته ی شفاهی (افرادی که اهل آن منطقه هستند) مربوط به کوروش، شاه ایران است که البته نمیتوان به گفته ی شفاهی افراد اعتماد کرد. روستای آستمال سابقه ی تاریخی کهنی دارد و در گذشته به دژ قوم ماد معروف بوده است. سکونت در این مکان به هزارۀ اول قبل از میلاد باز میگردد. مسجد قدیمی، زیارتگاههای سیدجبرئیل و پیرصندوق از جمله آثار تاریخی و مذهبی روستای آستمال است. اهالی روستا نسبت به امامزاده ی سیدجبرئیل که در5 کیلومتری روستا واقع شده، اعتقاد عمیقی دارند و نذورات خود را به ضریح آن میبندند. اهالی روستا لهجه ی خاصی نسبت به دیگر روستا های همجوار دارند که لهجه ی بسیار شیرینی است.
روستای کرینگان:
که در منطقه ی حسنو واقع شده است از این جهت دارای اهمیت است که اهالی آن به زبان تاتی صحبت میکنند. قبلاً اهالی چندین روستای دیگر نیز در دهستانهای حسنو و دیزمار شرقی به زبان تاتی صحبت میکردند که امروزه از بین رفته است. با این حال اهالیروستای ملک تالش و روستای ونستان در نزدیکی کرینگان نیز با زبانتاتی آشنایی دارند. کرینگان قبلاً نزدیک به یکصد خانوار داشت که امروزه به کمتر از 30 خانوار کاهش یافته است. علاوه بر آنچه که گفته شد در سالهای گذشته، 55 تپه و محوطه ی تاریخی شهرستان ورزقان در فهرست آثار ملی ثبت شده است که قدمت آنها مربوط به دوران فرا پارینه سنگی تا قرون میانه اسلامی میباشد. «تپه داشباشی(ارمنی گوللویی)» روستای امیرآباد با قدمت دوران اورارتو، هزاره اول ودوم قبل از میلاد، «قلعه کندی بولاغ» روستای مسقران با قدمت عصر آهن و هزاره اول قبل از میلاد، «قلعه داشی» ارزیل با قدمت هزاره اول قبل از میلاد و قرون اولیه و متاخر اسلامی، «قلعه اژدها داشی» شهر تاریخی اژدها داشی در نزدیکی اندریان با قدمت هزاره اول قبل از میلاد، «گورستان سقای» با قدمت هزاره اول قبل از میلاد، «قلعه سرخه دیزج» با قدمت اورارتو، هزاره اول قبل از میلاد و قرون 6 – 8 هجری و «تپه اللهلو» روستای الله لو با قدمت هزاره اول قبل از میلاد و دوران اشکانی و ساسانی از آن جمله هستند.
معادن ورزقان:
شهرستان ورزقان از حیث معادن بسیار غنی است. این شهرستان با قرار گرفتن بر روی کمربند آلپ ـ هیمالیا دارای اندیسهای متعدد مس و عناصر فلزی دیگر نظیر سرب، روی و آهن میباشد. کمربند یاد شده از کوههای آلپ در اروپایغربی شروع شده و پس از عبور از کشورهای اروپایشرقی از ناحیة مرزی جلفا وارد ایران میشود و در نهایت با عبور از کشورهای پاکستان و هندوستان به کوههای هیمالیا ختم میگردد. در ناحیه ی ورزقان بر روی این کمربند بیش از30 اندیس معدنی مس شناسایی شده است.کانسار مس سونگون که در شمال ورزقان قرار گرفته است، بزرگترین اندیس مس در شمالغرب ایران است. این کانسار یکی از بزرگترین کانسارهای مس دنیا بوده و قابل مقایسه با معادن دنیا مانند بینگهام در آمریکا، چوکی کوماتا در شیلی است.مس سونگون: فاصله این معدن از تبریز 100 کیلومتر و از ورزقان 25 کیلومتر بوده و در مجاورت روستای سونگون واقع است. معدن مس سونگون در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع 2000 متر بالای سطح دریا واقع شده است. روستا و توده نفوذی سونگون، بر روی رشته کوههای قره داغ و ارسباران قرار گرفتهاند. این رشته کوهها با 80 کیلومتر عرض بخشی از کمربند آندزیتی آلپ ـ هیمالیا می باشند. بلندترین و مرتفعترین نقطهی آن 2460 متر و پستترین نقطهی آن نیز 1700 متر میباشد. بدین ترتیب اختلاف ارتفاع در محدوده معدن حدود 750 متر میباشد که سبب ایجاد توپوگرافی شدید و دامنه های پرشیب شده است.کانیسازی اصلی کانسار شامل کانیهای مس و مولیبدن است. ذخیره احتمالی حدود 470 میلیون تن و ذخیره ممکن حدود 600 میلیون تن برای کانسار است که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود 7/1 میلیارد تن سنگ مس با عیار 62 گرم بر تن است و بدین صورت معدن مس سونگون دارای ذخیره احتمالی و قطعی بالایی نسبت به معدن مس سرچشمه کرمان است. مجتمع مس سونگون به تنهایی 3 درصد ذخایر مس جهان را در اختیار دارد. هرچند مجتمع مس سونگون از سالها پیش فعالیت خود را آغاز کرده است اما تاکنون تنها محصول تولیدی مجتمع کنسانتره مس بوده که آن هم به دلیل نبود کارخانجات ذوب به سمت کرمان بارگیری میشود. در راستای عملیات اجرایی طرح توسعه مجتمع معدن مس سونگون شهرستان ورزقان از دو سال پیش آغاز شده است که در آن ایجاد و راه اندازی چهار واحد جدید تغلیظ، ذوب، اسید سولفوریک و پالایش مجتمع مس سونگون پیشبینی شده است.........ادامه دارد
فرماندار شهرستان ورزقان گفت: آثار تخریبی معابر، میادین و آسفالت خیابان ها بعد از گذشت دو سال از
وقوع زلزله همچنان دست نخورده باقی مانده است.
به گزارش آوای ورزقان، علی وفادار روز پنج شنبه در جلسه بررسی مشکلات بهداشتی و عمومی این
شهرستان افزود: بیش از دو سال از حادثه دلخراش زلزله در این شهرستان می گذرد ولی آثار تخریبی به جا
مانده مردم را دچار مشکل کرده و نیازمند توجه بیشتر مسوولان استان آذربایجان شرقی است.
وی خاطر نشان کرد: قسمت اعظم آسفالت خیابان های ورزقان در زمان بازسازی و نقل و انتقال مصالح ساختمانی و انشعابات منازل از بین رفته است.
وفادار گفت: شهرستان ورزقان با داشتن آثار طبیعی و اماکن مذهبی متعدد در فصل تابستان پذیرای هزاران نفر گردشگر است که متاسفانه فضای داخل شهر و
امکانات عمومی جوابگوی مسافران نیست.
نماینده مردم ورزقان در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه با انتقاد از پرداخت نکردن هزینه پروانه های ساختمانی به شهرداری گفت: طبق توافق پروانه
های ساختمانی بطور رایگان از طرف شهرداری واگذار و مقرر شد هزینه این پروانه ها از طرف بنیاد مسکن به شهرداری پرداخت شود.
الله ویردی دهقانی ایجاد منابع جدید با توجه به پتانسیل های گردشگری در این شهرستان را یکی از راهکارهای کسب درآمد برای شهرداری دانست و تاکید
کرد: اگر این امر مدیریت شود کمک بیشتری به شهرداری ورزقان خواهد بود.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا :ادامه بحث قبلی
روستای سقندل :
در 5 کیلومتری شهرستان ورزقان و در مسیر جاده ورزقان ـ اهر واقع شده است و کتیبه ی میخی اورارتوئی در 3 کیلومتری این روستا و بر دامنه کوه زاغی بر سینه سنگی یکپارچه و مرتفع منقوش است. سمت جنوبی سنگ مزبور که به شکل هرم ناقص است، را به صورت مستطیلی به طول 116 سانتیمتر و عرض 57سانتیمتر صاف و صیقلی نموده و فرمان سر دوری پسر آرگیشتی پادشاه اورارتوئی را در ده سطر به خط میخی بر آن نقش کرده اند.
آبشار روستای گل آخور:
این آبشار که در روستای گل آخور از توابع دهستان ارزیل بخش خاروانا واقع شده است یکی از دلانگیزترین مناطق طبیعی استان میباشد. آب این آبشارِ بسیار خنک از دو چشمهی خروشان سرچشمه گرفته و پس از عبور از داخل روستا در آخر به یک آبشار زیبا تبدیل میشود. ارتفاع آبشار حدود 12 متر میباشد. ادامه آبشار پس از عبور از دره زیبا، سرسبز و پر درخت و گذر از روستای ارزیل با رود طرزم در هم می آمیزد و رود بزرگی را تشکیل میدهد و آنگاه به سمت روستای حاجیلار و کبودگنبد سرازیر میشود.در نهایت بعد از پیمودن ده ها کیلومتر به رود ارس می ریزد.در طول راه وقتی با سنگ ها تیز برخورد می کند گویا از بی مهری ها شکایت دارد!
قلعه تاریخی جوشین یا جوشون :
در 26 کیلومتری غرب ورزقان بسوی خاروانا و در 6 کیلومتری روستای جوشین واقع شده و راه آن بسیار سخت و کوهستانی است. قلعه بر فراز کوهی است که سه طرف آنرا شیبهای دیوار مانند احاطه کرده است و تنها راه ارتباطی آن یک گذر کوهستانی تنگ است که فقط یک یا دو نفر میتوانند به زحمت از آن بالا روند، به این علت، نگاهبانی و دفاع از این قلعه حتی با تعدادی معدود هم ممکن بوده است. قلعه ی جوشون دارای استخرهای متعدد که در دل سنگهای کنده شده است، میباشد. از استخرهای معروف آن خدیجه گؤلی را میتوان نام برد که در کنار امامزاده جوشون واقع شده است. میگویند وقتی آتش در این قلعه مشتعل میشد از قلاع بابک، آغجاقلعه و قیزقلعه سی واقع در جمهوری آذربایجان دیده میشده است. نیروهای رزمی با این وسیله به همدیگر علامت جنگ یا صلح میدادند. این قلعه نیز به احتمال زیاد به زمان مادها برمی گردد. سفالهایی که در محوطهی قلعه پیدا شده مربوط به هزاره اول قبل از اسلام و قرون اولیه اسلام تا قرن ششم هجری قمری است.
زیارتگاه امامزاده سید ابراهیم خلیل :
در 35 کیلومترى راه ورزقان به خاروانا و در روى تپهاى در زیر قلعهی جوشون قرار دارد. این زیارتگاه از راه انشعابى به مناطق سر سبز و زیباى چیچکلى 10 کیلومترى فاصله دارد. امامزاده سید ابراهیم خلیل فاقد سنگ نبشته بر روى مزار شریف بوده و نسبنامهاى مشاهده نشده است ولى اهالى منطقه اعتقاد راسخ و محکمى به این امامزاده دارند و ایشان را از نوادگان حضرت امام موسى بن جعفر (ع) میدانند. در طول سال علاوه بر زائرین این مکان مقدس، هزاران نفر از گردشگران منطقه و کوهنوردان از امامزاده بهره میبرند. همچنین با توجه به قرار گرفتن آن در بین راه شهر ورزقان به شهر خاروانا و روستاهاى منطقه، از این محل به عنوان نمازخانهی بین راهى و استراحتگاه استفاده میگردد.
گنبد الله الله :
در قبرستان قدیمی روستای کبودگنبد شهر خاروانا واقع شده است. پلان مقبره دایره و قطر آن 75/4 متر میباشد. بنا دارای دو طبقه شامل سردابه و طبقه اول بوده است. گنبدهای طبقه فوقانی ریخته است. ازاره بنا سنگی و ساقه بنا با آجر چهارگوش قرمز بنا شده که کلمات الله با آجرکاشی فیروزهای تزئین شده است. کتیبهها و اسلیمیهای حاشیه دربهای چهار طرف طبقه اول با کاشی معرق میباشد. تاریخ بنای برج را با توجه به رجهای آجری با تزئینات اسماء الله در آذربایجان میتوان به اواخر دوره ایلخانان مغول تا صفویه نسبت داد. خصوصیات بارز وعوامل تزئین شده بنا برج مقبره است. تاریخ و کتیبهای روی آن باقی نمانده است. ترکیب آجرکاشی فیروزهای در متن ساقه بنا که سبب شده است به کبودگنبد شهرت پیدا کند، زیبایی خاصی به آن بخشیده است. متن کلمات روی بدنه الله و محمد می باشد.........ادامه دارد
جغرافیای تاریخی شهرستان ورزقان:
این شهرستان سابقاً از بخشهای شهرستان اهر و یکی از پهناورترین بخشهای آذربایجانشرقی بود که در دهه ی 60و در تقسیمات جدید کشوری تجزیه و تعداد روستاهای بخش از 300 روستای تابعه به حدود 160روستا کاهش یافت. در تقسیمات مذکور، بخشی از منطقه ی دیزمار (دیزمار غربی) به مرکزیت سیه رود از ورزقان جدا و به جلفا ملحق شد. دهستان خواجه به بخش ارتقا یافته و به همراه دهستان مواضع خان به هریس پیوست. همچنین روستاهای آناخاتون، اسپیران، باباباغی، گلوجه و ... نیز جزو شهرستان ورزقان بودند که از این شهرستان منفک و به شهرستان تبریز الحاق شده اند.
شهرستان ورزقان با 2368 کیلومتر مربع وسعت، به دلیل قرار گرفتن در منطقه ی زیبای قره داغ، دارای مناظر بدیع و بکر طبیعی است که ویژگیهای خاصی به طبیعت ورزقان بخشیده است. روستای گلآخور با آبشاری زیبا، منطقه چیچکلی، دره زیبای سونگون و ییلاقات پیرسقا، مشک عنبر و خاروانا، روستاهای زیبایی چون کرینگان و آستمال، یخچال فصلی زیر صخرهای کرویق، منطقه ی زیبای هفت چشمه و رودخانههای فصلی و دایمی از جمله جاذبههای طبیعی بکر و بیبدیل آن است.
علاوه بر جاذبههای طبیعی آثار ارزشمند تاریخی نظیر مسجد تاریخی خاروانا، امامزاده کبودگنبد، قلعه های آغجا قلعه و جوشین، خانه امیر ارشد، کتیبه ی سه هزار ساله ی سقندل، و صنایع دستی بیهمتایی چون جوراببافی و گلیمبافی، این شهرستان را به یکی از قطبهای گردشگری تبدیل کرده است
آثار تاریخی و دیدنی شهرستان ورزقان:
منطقه زیبای چیچکلی:
در 35 کیلومتری شمال غرب ورزقان قرار گرفته است. در این منطقه کوهها پوشیده از گل و درخت و چمن است و عشایر قره داغ در فصل تابستان از آن به عنوان مراتع ییلاقی بهره میگیرند.
مسجد جامع شهر خاروانا:
این مسجد در مرکز بخش خاروانا در 60 کیلومتری شهر ورزقان واقع شده خدمت این مسجد به سدههای 6 و 7 هجری قمری میرسد و گویا دختر بایندرخان حاکم قره داغ که در روستای دوزال ساکن بوده ساخته است(البته در ادامه بحث بیشتر توضیح داده خواهد شد)
خانه امیر ارشد:
که در 12 کیلومتری غرب ورزقان در روستای اوخارا واقع شده است. این ساختمان سنگی که به «داش عمارت» مشهور است از بناهای زیبا و منحصر به فرد شهرستان ورزقان است. خانه امیر ارشد با بهره گیری از شیوه ی معماری تاریخی منطقه و سبک ویژه ی ابنیه قاجاری طراحی و ساخته شده است تا نمایانگر تفکرات و باور ها و نحوه زندگی مردم منطقه باشد.بنای داش ساختمان که در اواخر قرن سیزدهم هجری قمری توسط مهندس کرسنسکی مهندس و معمار خوش نام روس ساخته شده است طی سالهای گذشته توسط سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مورد مرمت قرار گرفته است تا این یادگار تاریخی که بخشی از شناسنامه هویتی مردم منطقه را به وجود آورده، از دستبرد زمان و آسیب های طبیعی در امان بماند.ساختمان این خانه در دو طبقه است که سقف طبقه همکف آجری با طاقهای آهنگ متقاطع و سقف طبقه اول چوبی است، ساختمان دارای دو بال در جانبین شمالی و جنوبی و ایوانی در سمت غربی است و بدنه ساختمان سنگی میباشد. وسعت آن 1100 متر مربع است.........ادامه دارد
شهيد مرتضی مطهری در همه اين سالها ضمن تحصيل علوم مختلف به تزکيه و تهذيب نفس پرداخت چنانکه به روشن بيني و هوش و ذکاوت و دقت علمي کم نظيري دست يافت.با شروع نهضت اسلامي ايران از سالهاي 42 و 1341 شهيد مرتضی مطهری نيز فعالانه وارد صفوف نهضت شد و اوج فعاليت هايش در 15 خرداد 1342 بود که توسط ساواک دستگير و زنداني شد و پس از آزادي نيز تمام هم و غم خود را مصروف تشکل نيروهاي مبارز و مسلمان و حفظ نهضت از آسيب ها و انحرافات کرد. در اين سالها, استاد مرتضی مطهری به تبيين فرهنگ اسلامي در جامعه پرداخت و در پايگاه هاي مختلف مخصوصا حسينيه ارشاد , مسجد جاويد ، مسجد الجواد و ... به آگاهي بخشيدن به نسل جوان و ديگر اقشار جامعه ايران پرداخت تا اينکه در سال 1351 توسط ساواک دستگير و ممنوع المنبر شدند.با اين همه استاد شهيد مرتضی مطهری فعاليت هاي خود را ادامه داد و رابط اصلي امام امت (ره) در کشور با مردم و گروه هاي مختلف و هدايت کننده خط فکري نهضت به شمار مي رفتند و در آستانه انقلاب نقش بسيار مهمي را در شوراي انقلاب و ... در پيروزي انقلاب ايفا نمودند.تا اینکه سرانجام اين مبارز خستگي ناپذير و دانشمند و فقيه عالي مقام مرتضی مطهری ساعت 10:40دقیقه بعدازظهر 12 اردیبهشت 1358 پس از خروج از خانه دکتر سحابی در خیابان فخرآباد (تهران) از فاصله نزدیک از پشت سر هدف گلوله قرار گرفت و چند دقیقه بعد در بیمارستان «طرفه» واقع در همان نزدیکی به شهادت رسید.
ساعتی بعد فردی ناشناس تلفنی به روزنامههای تهران خبرداد که استاد مطهری توسط گروه فرقان ترور شد. مهندس کتیرایی، وزیر وقت مسکن که او هم در خانه دکتر سحابی بود به روزنامهها گفته بود: با استاد مرتضی مطهری از خانه دکتر سحابی بیرون آمده بودیم، استاد 15ـ 10 قدم از ما دور شده بود که هدف گلوله قرار گرفت و ضارب با اتومبیل فرار کرد. وی افزوده بود: استاد مطهری چون احساس خطر نمیکرد بدون محافظ رفتوآمد میکرد.
شهيد مطهري داراي خصوصيات منحصر به فردي بود که مهمترين آنها جامعيت ايشان بود به طوريکه در همه صحنه هاي عملي و نظري حضور فعال داشتند. از ايشان آثار گرانقدري در زمينه هاي مختلف به جاي مانده که همواره تبيين کننده اسلام ناب محمدي (ص) و داراي دقت , ظرافت , روشن بيني و جامعيت کم نظيري بوده و هست
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ضمن ارج نهادن به این روز عزیز وگرامی،بخدمت تمام معلم های عزیز بخصوص به دوستانی که در شهرستان ورزقان وخاروانا بدون کوچکترین ادعا مشغول خدمت می باشند تبریک عرض می نماید.
سردار عزیز جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله ملکوتی در مسجد جامع تبریز شرکت کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله العظمی مسلم ملکوتی که صبح امروز در مسجد جامع تبریز برگزار شد ،آیت الله محسن مجتهد شبستری نماینده ولی فقیه در آذربایجان و امام جمعه تبریز، نمایندگان مردم تبریز از جمله محمد اسماعیل سعیدی رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی و رضا رحمانی رئیس کمیسیون صنایع و معادن، همچنین طلاب و روحانیون حوزه علمیه تبریز، مسئولان و اقشار مختلف مردم مختلف و آذربایجان و به خصوص شاگردان این عالم وارسته حضور داشتند.
حضور سرزده سردار عزیز جعفری فرمانده کل سپاه پاسداران به همراه سردار کریمیان فرمانده کل سپاه عاشورا در مراسم بزرگداشت ارتحال آیت الله ملکوتی در مسجد جامع تبریز موجب تعجب حاضران در این مراسم شد.
حجت الاسلام سیدمحمدعلی شهیدی، معاون رییس جمهوری و رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران که امروز به منظور معارفه مدیر کل بنیاد شهید استان آذربایجان شرقی سفرکرده در این مراسم شرکت کرد.
آیت الله ملکوتی با تلمذ و بهره مندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزه های علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکل گیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمان های حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله ۱۴ سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهه های حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خط شکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال ۹۳ دعوت حق را لبیک گفت.
پایگاه اطلاع رسانی خاروانا ;ادامه بحث قبلی
شهرستان تاریخی ورزقان با 20 درصد مس ایران و منطقه گردشگری چیچکلی و قلعه تاریخی جوشین و با تمام زیبایش در انتظار مسافران نوروز است سابقاً از بخشهای شهرستان اهر بود که در دهه 60 و در تقسیمات جدید کشوری تجزیه و بخشی از منطقه دیزمار (دیزمار غربی) به مرکزیت سیهرود از آن جدا و به جلفا ملحق شدهستان خواجه به بخش ارتقا یافته و به همراه دهستان مواضعخان به هریس پیوست شهرستان ورزقان به دلیل قرار گرفتن در منطقه زیبای قرهداغ، دارای مناظر بدیع و بکر طبیعی و آثار تاریخی است که ویژگیهای خاصی به طبیعت ورزقان بخشیده و این شهرستان را به یکی از قطبهای گردشگری تبدیل کرده است.
اقلیم و آب و هوا
آب و هوای ورزقان در تابستان معتدل تا گرم و در زمستان سرد و یخبندان و پربرف است. به طور کلی ورزقان منطقهای کوهستانی است و اطراف آن را کوههای آقداغ، مشکعنبر، کامتال، جوشون، جلهداغ، ایریداغ، کیامکی، خاروانا و پیرسقا فرا گرفتهاند. همین امر سبب شده تا کشاورزی و دامداری در این شهرستان رونق بیشتری داشته باشد، به گونهای که همه ساله ورزقان در فصل تابستان شاهد حضور دامهای عشایر قرهداغ است.
وضعیت اقتصادی
با توجه به وجود رودخانههای دایمی و فصلی متعدد، تولیدات متنوع زراعی از جمله تولید حبوبات و گندم، تولید حدود 10 درصد میوههای نیمه گرمسیری استان (انار و انجیر)، پتانسیل مناسب جهت دامپروری و آبزیپروری و زنبورداری، جنگلهای ارسباران با فلور غنی و ذخیره ژنتیکی بالا، وجود دومین معدن بزرگ مس کشور، وجود 40 کانسار و 19 اندیس، استخراج 35 درصد مرمریت استان، اختصاص 78 درصد کل سرمایهگذاری در معادن استان به معادن شهرستان، اولویت سرمایهگذاری در شهرستان ورزقان را در بخشهای گردشگری،توسعه معادن و فعالیتهای وابسته به آن و توسعه کشاورزی قرار داده است.این شهرستان با قرار گرفتن بر روی کمربند آلپ ـ هیمالیا دارای اندیسهای متعدد مس و عناصر فلزی دیگر نظیر سرب، روی و آهن میباشد. کانسار مس سونگون که در شمال ورزقان قرار گرفته است، بزرگترین اندیس مس در شمالغرب ایران و یکی از بزرگترین کانسارهای مس دنیا بوده و قابل مقایسه با معادن بزرگ دنیا مانند بینگهام در آمریکا و چوکیکوماتا در شیلی است. فاصله این معدن از تبریز 130 کیلومتر و از ورزقان 25 کیلومتر بوده و در مجاورت روستای سونگون واقع است. معدن مس سونگون در یک منطقه کوهستانی با متوسط ارتفاع 2000 متر بالای سطح دریا واقع شده است.کانیسازی اصلی کانسار شامل کانیهای مس و مولیبدن بوده و ذخیره احتمالی آن حدود 470 میلیون تن و ذخیره ممکن حدود 600 میلیون تن برای کانسار تخمین زده شده که در مجموع کل ذخایر قطعی، احتمالی و ممکن در محدوده کانسار سونگون حدود 7.1 میلیارد تن سنگ مس با عیار 62 گرم بر تن است و بدین ترتیب معدن مس سونگون دارای ذخیره احتمالی و قطعی بالایی نسبت به معدن مس سرچشمه کرمان است. مجتمع مس سونگون به تنهایی 3 درصد ذخایر مس جهان را در اختیار دارد.
در سالهای اخیر با توسعه صنایع تبدیلی مس در منطقه ظرفیت بسیار بالایی از جهت صنعتی برای منطقه ورزقان فراهم شده است........ادامه دارد
حضرت محمد (ص) :هرکس از پرداخت مزد کارگری خودداری ورزد ، لعنت خداوند بر او باد
آیت الله هاشمی رفسنجانی:
آرزو داشتيم پس از جنگ، اشتغال در كشور به گونه اي باشد كه كارگر، شغل خود را انتخاب نمايد و برنامه ها براي حذف بيكاري بود و توانستيم نرخ بيكاري را يك رقمي كنيم، كه متأسفانه پس از دوران سازندگي با همان روند ادامه نيافت.آیت الله هاشمی رفسنجانی در دیدار جمعی از کارگران سراسر کشور و در پاسخ به اظهارات دبيركل خانه كارگر كه مانع راهپيمايي كارگران در روز كارگر مي شوند، گفت: دليلي براي ممانعت نيست، چون حضور كارگران نمود دموكراسي قشري در جامعه و نماد وفاداري اين قشر زحمتكش به نظام اسلامي است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی آیت الله هاشمی رفسنجانی، جمعي از كارگران از استانهاي مختلف كشور در آستانه روز جهاني كارگر با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام ديدار كردند.
آیت الله هاشمی رفسنجانی در اين ديدار، كارگران را زحمتكش ترين قشر در همه جوامع خواند و گفت: حاصل دسترنج آنها رونق توليد، اقتصاد و بهبود زندگي مردم است.ايشان، قناعت و متانت را دو ويژگي بارز كارگران دانست و گفت: در جامعه ايران، كارگران جزو متدينين هستند و اين ويژگي آنان را از كارگران ساير كشورها، متمايز مينمايد.
آيت الله هاشمي رفسنجاني با اشاره به يك داستان تاريخي از صدر اسلام و زمان پيامبر اكرم (ص) كه كسي از زهد و عبادت برادرش تعريف ميكرد، گفت: شرافت كسي كه كار مي كند از كساني كه كار نمي كنند و زندگي آنها را ديگران تأمين مي كنند، بيشتر و بالاتر است.رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اوضاع جهان و مهاجرتهاي اجباري بعضي ها براي به دست آوردن كار كه بعضاً دچار مشكلات زياد مهاجرت ميشوند، گفت: بايد شخصيت انساني كارگران محترم و واجب الاحترام باشد، چون بيش از همه زحمت ميكشند و كمتر از همه مزد ميگيرند.ايشان با اشاره به نقش كارگران در مقاطع مختلف انقلاب اسلامي و 8 سال دفاع مقدس، گفت: به عنوان يك مسؤول در نظام اسلامي شهادت ميدهم كه كارگران با همه نارسايي ها هميشه در خدمت انقلاب بوده اند و درجنگ هم یا رزمنده سنگرها بودند، يا در كارخانه هاي نا امن از بمباران، كار مي كردند و يا مقداري از درآمدهاي اندك خويش را به جبهه ها كمك مي كردند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، تأمين نيازهاي زندگي كارگران را از ضرورت هاي جامعه دانست و گفت: اگر عرضه شغل از تقاضاي كار بيشتر و يا مساوي باشد، هيچكس نمي تواند از كارگران بيگاري بكشد. مطالبات را شيوه اي مرسوم در دنيا دانست و گفت: خانه كارگر هم با اين هدف تشكيل شد و بايد سخنگوي كارگران در بيان مشكلات و رابط آنان با نظام براي تعامل و مطالبه حقوق باشد…
وبلاگ اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامیداشت این روز بزرگ به جامعه کارگر به خصوص کارگران عزیز شهرستان ورزقان و خاروانا تبریک عرض می نماید.
به گزارش فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
- See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13930209000552#sthash.eL3KFgwF.dpufنماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی در پیام مشترکی به مناسبت ارتحال عالم ربانی، آیتالله مسلم ملکوتی، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کردند.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، آیتالله محسن مجتهد شبستری و اسماعیل جبارزاده در این پیام، ارتحال عالم ربانی و فقیه اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام، حضرت آیتالله حاج شیخ مسلم ملکوتی (ره) را ثلمه جبرانناپذیری برای اسلام عزیز، ضایعهای دردناک برای حوزههای علمیه و مصیبتی سنگین برای ارادتمندان مقام شامخ علم و فقاهت عنوان کرده و از تلاشهای علمی، فقهی و مبارزاتی این عالم جلیلالقدر تجلیل کردند.
در این پیام آمده است: این عالم وارسته با تلمذ و بهرهمندی از محضر حضرات آیات و مراجع عظام تقلید در حوزههای علمیه قم و نجف به درجه اجتهاد نایل گشته و در عضویت جامعه محترم مدرسین از مبارزان قبل از انقلاب و از فعالان دوران شکلگیری انقلاب اسلامی و از مدافعان سرسخت آرمانهای حضرت امام خمینی (ره) قرار داشت و عمر شریف و بابرکت خود را در سنگرهای مهم از جمله 14 سال امامت جمعه و نمایندگی ولی فقیه در استان و حضور تاثیرگذار در جبهههای حق علیه باطل در کنار فرزندان لشکر خطشکن عاشورا و سپس مراجعت به حوزه مقدسه قم جهت تربیت شاگردان برجسته، سپری کرده و نهایتا در چهارم اردیبهشت سال 93 دعوت حق را لبیک گفت.
نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی با تسلیت ارتحال حضرت آیتالله ملکوتی (ره) به ساحت رهبر معظم انقلاب، حوزههای علمیه، مراجع بزرگوار و مردم قدرشناس و ولایتمدار استان، روز چهارشنبه دهم اردیبهشت را در سراسر استان عزای عمومی اعلام کرده و از عموم مردم متدین و همیشه در صحنه تبریز، سلسله جلیله روحانیت، خانوادههای معظم شهدا و ایثارگران، فرهنگیان و دانشگاهیان، اصناف و بازاریان، کارگران و کارمندان، نیروهای نظامی و انتظامی و مسئولان کلیه ادارات، سازمانها، نهادها، شرکتها و تشکلهای اسلامی دعوت کردند با شرکت گسترده در مجلس بزرگداشت آن فقیه عالیقدر ارادت خود را به مقام والای علم، فقاهت و مجاهدت ابراز کنند.
مجلس ترحیم و بزرگداشت آیتالله مسلم ملکوتی، از مراجع تقلید و استاد حوزه علمیه قم، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه پیشین تبریز روز چهارشنبه دهم اردیبهشت از ساعت 10.30 تا 12.30 پیش از ظهر در مسجد جامع تبریز منعقد میشود.
انتهای پیام/60002/ع
به گزارش خبرآنلاین، متن این پیامها به شرح زیر است:
انالله و انا الیه راجعون
درگذشت عالم ربانی آیتالله مسلم ملکوتی که عمر پربرکت خود را صرف کسب علوم اسلامی، تربیت شاگردان متعد و خدمت به مردم کرد باعث تاسف و تالم خاطر شد.مصیبت ارتحال آن عالم جلیل القدر و از مبارزین قبل از انقلاب را به عموم علاقمندان، شاگردان و خاندان ایشان بویژه مردم اهل ایمان و معرفت تبریز تسلیت گفته از درگاه خداوند متعال برای آن مرحوم مغفور علو درجات و برای بازماندگان بویژه خانواده معزز ایشان اجر و صبر مسالت می کنم.
محمدرضا عارف
انالله و انا الیه راجعون
درگذشت عالم فرزانه و وارسته آقای ماموستا حسامالدین مجتهدی امام جمعه سنندج و نماینده مجلس خبرگان رهبری، موجبات تأثر و اندوه فراوان شد.
ایشان از جمله علمای بزرگ و با تقوای اهل سنت بودند که به موضوع وحدت امت اسلامی اعتقاد قلبی داشتند و منشا همدلی در میان روحانیون ایران اسلامی بودند.اینجانب درگذشت این عالم بزرگوار را به مردم شریف و روحانیت معزز کردستان بویژه جامعه اهل تسنن تسلیت عرض نموده از خداوند منان برای آن فقید سعید، مغفرت و رحمت واسعه مسألت دارم.
محمدرضا عارف
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با صدور پیامی درگذشت عالم مجاهد آیتالله ملکوتی را تسلیت گفت.
به گزارش حوزه احزاب باشگاه خبرنگاران، در پیدرگذشت آیتلله مسلم ملکوتی پیام تسلیتی از سوی آیتالله هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام صادر شد.
متن پیام بدین شرح است
«انالله و اناالیه راجعون»
درگذشت عالم ربانی و یار دیرین انقلاب اسلامی آیتالله مسلم ملکوتی موجب تأثر و تألم خاطر گردید. ایشان در طول حیات پر برکت خود در راه ترویج معارف دینی، آثار و خدمات ارزشمندی به یادگار گذاشت.
مصیبت وارده را به مردم شهید پرور آذربایجان، بویژه مردم متدین تبریز، خاندان معظم، دوستداران، شاگردان و حوزه های علمیه قم و آذربایجان تسلیت می گویم. از درگاه خداوند متعال برای آن عالم جلیل القدر غفران الهی و برای بازماندگان بویژه خانواده محترم ایشان صبر و اجر مسئلت می کنم.
اکبر هاشمی رفسنجانی
در 2 اردیبهشت 1366 ، روستاهای خانه سر ، هاوستین ، دارانداش،کوه کمر و هریس از دیزمار غربی (به مرکزیت خاروانا) از توابع شهرستان ارسباران (اهر) منفک و ضمیمه دهستانهای زنوزق و دهستان هرزندات شرقي از توابع شهرستان مرند گردید. در 31 خرداد 1369 روستاهاي قولان - مسمن - اونيق - پيربلاغ - قشلاق - نواكي - قرچيمعدن - قره درق - اعقان و اروج - از دهستان ديزمار شرقي (اوشتبین) منتزع و به دهستانديزمار غربي (به مرکزیت خاروانا) ملحق شدند. روستاهاي ايل سون و دوست آشنا از دهستان ديزمار شرقي(اوشتبین) انتزاع و به دهستان ديزمار مركزي (خاروانا) ملحق گردند. روستاي ونستان از دهستان دزمار شرقي (اوشتبین) منتزع و به دهستان اوزمدل جنوبي الحاق گردد. روستاي ملك طالش از دهستان دیزمار شرقي منتزع و به دهستان سينا ملحق گردد. سیاری یا سیه رود بموجب صفحات 826 و 828 احکام و قوانین ایران در 21 شهریور 1369 تحت عنوان مرکز دهستان دیزمار غربی از بخش خاروانا از توابع شهرستان ارسباران (اهر) منفک و ضمیمه بخش جلفا از توابع شهرستان مرند گردید. قبل از جدایی سیاری یا سیه رود از بدنه شهرستان ارسباران ، دیزمار به دو ناحیه شرقی به مرکزیت اوشتبن و دیزمار غربی به مرکزیت خاروانا تقسیم شده بود.از این تاریخ به بعد دهستان خاروانا به دیزمار مرکزی ، دهستان اوشتبین به دیزمار شرقی و دهستان سیه رود به دیزمار غربی معروف گشت.در 12 اسفند 1371 ، دهستان نوجه مهر به مركزيت روستاي نوحه مهر در تابعيت بخش جلفا تابع شهرستان مرند مشتمل بر روستاها، مزارع و مكانهاي زير:
1-نوحه مهر، 2 - اشتبين، 3 - قولان، 4 - مسن، 5 - اروج، 6 - قرهچي معدن، 7 - نمنق، 8 - اركدني، 9 - اعقان، 10 - انيق، 11 - قرهدرق، 12 - ميانهكرداحمد، 13 - نظركندي، 14 - نوردوز، 15 - پهناور، 16 - تلگري، 17 - كردشت، 18 - دوزال، 19 - دوست آشنا، 20 - ايلسون، 21 - بيربلاغ، 22 -قشلاق نوائي، 23 - قشلاق ارامنه تشکیل شد.بدین ترتیب دهستان نوجهمهر نیز از بخش خاروانا از توابع شهرستان ارسباران (اهر) جدا و ضمیمه بخش جلفا از توابع شهرستان مرند گردید. پس از الحاق روستای تاریخی-فرهنگی اوشتبین به بخش جلفا ، دهستان مردانقم به دیزمار شرقی معروف شد.به موجب مصوبه شماره 6354/ ت14505ك هیئت وزیران در 23 مرداد 1374 بخش جلفا به انضمام دهستان نوجه مهر و سیاری(سیه رود) از شهرستان مرند منفک و تبدیل به شهرستان شد.دهستانهای نوجه مهر و سیاری (سیه رود) در چهارچوب شهرستان تازه تاسیس جلفا ادغام شدند و بخش سیه رود (سیاری) یا دیزمار غربی راتشکیل دادند. بدین ترتیب در تشکیل بخش سیه رود روستاهای دیزمار شرقی از قبیل اشتبین،نمنق و ...نیز نقش دارند.در 7 آذر 1389 ، روستاهای باقیمانده دیزمار شرقی ضمیمه بخش عاشقلو از توابع شهرستان تازه تاسیس خداآفرین گردید,........ادامه دارد
مديرکل ميراث فرهنگي و گردشگري آذربايجانشرقي گفت: کاوشهايي که بر روي قلعه «جوشين خاروانا» صورت گرفته سفالينههايي از هزاره اول قبل از ميلاد به دست آمده است.به گزارش فارس، تراب محمدي صبح ديروز در بازديد بناي تاريخي قلعه جوشين خاروانا با اشاره به قلعههاي منطقه ورزقان و خاروانا گفت: خاروانا يکي از شهرهاي قديمي ورزقان و منطقه «ديزمار» بوده و اوج شکوفايي آن به عهد سلجوقيان بر ميگردد که به لحاظ قدمت طولاني، قلعهها و آثار تاريخي بسياري را در خود گنجانده است.
وي ادامه داد: قلعه «جوشين» در 26 کيلومتري غرب ورزقان و شش کيلومتري روستاي «جوشين» و در قلب محال تاريخي «ديزمار» ارسباران به مرکزيت شهر باستاني خاروانا در يک منطقه کوهستاني سختگذر در بالاي يک کوه مرتفع قرار گرفته است.محمدي با اشاره به اينکه در کاوشهايي که بر روي اين قلعه صورت گرفته سفالينههايي6500 ساله از هزاره اول قبل از ميلاد و قرون اوليه اسلام به دست آمده است.
وي افزود: در لايه نگاري هاي صورت گرفته توسط تيم کاوش و باستان شناسي، آثار، اشيا و آويزهايي از دوره هاي مختلف تاريخي به دست آمده که قديمي ترين آنها سفال هاي مربوط به اواخر دوره نوسنگي يعني حدود 6500 سال پيش است.محمدي خاطرنشان کرد: تيم کاوش ابتدا لايه نگاريهايي را به صورت حفاري عمودي براي شناسايي لايه هاي مختلف در اين تپه آغاز کرده و با ايجاد ترانشه هاي پلکاني لايه هاي مختلف را مشخص کردند.مديرکل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري اين استان افزود: سفال هايي مربوط به دوره هاي ساساني، هخامنشي و عصرآهن، پيکرک هاي گلي و سفال هاي مفرغ قديم، درفش هاي استخواني و ابزار سنگي، اجاق هايي مربوط به عصر مفرغ، سرنيزه هاي آهني، اشيا و آويزهاي مختلف مفرغي آثاري هستند که در اين تپه شناسايي شده و به دست آمده اند.
بقعه امامزاده خاروانا در شهرستان ورزقان شهر خاروانا ودر مجاورت قبرستان سیدلر قرار دارد.تاریخ پیدایش امامزاده حدود سال 1308ش است.وقتی که قب امامزاده در زیر آب فرو رفته بود.وی به خواب یکی از اهالی آمده و از وضعیت نامناسب قبرش شکایت می کند و از ایشان می خواهند قبرش را از وضعیت فعلی خارج کند.پس از آن قبر ایشان به کمک اهالی از آن وضعیت نامطلوب خارج شده و محل زیارت وتجمع عاشقان اهل بیت می شود. داخل بقعه سه قبرکنار هم قرار گرفته،که نرده ای فلزی به ارتفاع یک مترحریم قبور را مشخص می کند.روی قبر با پارچه سبز رنگی پوشانده شده است.و هیچ یک از قیرها سنگ نوشته ای ندارد.در مورد حالات،زندگی نامه،ونسب نامه امامزاده اطلاع موثقی در دست نیست.ولی با این حال امامزاده فوق مورد احترام و توجه اهالی خاروانا و روستاها اطراف می باشد.ارادتمندان به اهل بیت (ع)هر پنچ شنبه و جمعه در این بقعه به برگزاری مراسم می پردازند.سه بقعه دیگر خاروانا به شماره های 143و345و351در کتاب امامزاده آذربایجان شرقی ثبت شده است.
یکی از دستاوردهاي مهم انقلاب اسلامي ايران ، ايجاد شوراهاي اسلامي است كه از مظاهر دموكراسي و حاكميت مردم به شمار مي رود. هدف ازتشكيل اين شوراها شركت دادن مردم در اداره امور است . از پايين ترين سطح جامعه تا بالاترين سطح آن ( ده ، شهر، بخش، شهرستان، استان و كشور ) و در تمام واحدهاي سازماني و واحدهاي كار در( در موسسات ، كارخانجات ، سازمانهاي دولتي و مراكز آموزشي ) تا مردم به اداره امور شهر و محلي كه در آن زندگي مي كنند و يا سازماني كه در آن كار مي كنند علاقمند شوند و نسبت به آن احساس شخصيت و مسئوليت كنند . علاوه بر اين ، از اين طريق زمينه بحث و گفتگو در سطح محلي و ملي ، براي همه افراد و همه گروهها فراهم شود و مسائل و مشكلات اجتماعي به روشني و با بي غرضي و با ديدي انتقادي مطرح و براي آنها راه حل هاي مناسب و سازنده پيدا شود و بالاخره روابط سالم و مردمي جايگزين روابط شخصي و بروكراسي پيچيده و استبدادي گردد .
بديهي است در فضاي بسته و نفوذ ناپذير و در پشت درهاي بسته ، بين دستگاه رهبري و مردم تفاهم بوجود نمي آيد و گردانندگان امور نمي توانند از حدود عقايد و افكار و خواسته ها و تمايلات افراد آگاهي يابند، در نتيجه مسائل در پشت هاله اي از ابهام ، سوء تفاهم و ريا و تزوير باقي مي ماند.
شوراهاي اداري و كارگري در بحبوحه انقلاب و درزماني كه پيكار بين انقلابيون و رژيم گذشته ادامه داشت، در سازمانها و موسسات ، كارخانجات و مراكز آموزشي و محلات شهرها ، به نام شوراها ، كميته ها ، هيئت ها بوجود آمد و نقش آنها ابتدا سازمان دادن به رهبري تظاهرات ، راهپيمايي ها ، اعتصابها و به طور كلي مبارزه با رژيم گذشته بود . درآن ايام كه همه چيز از هم پاشيده بود اين شوراها شبكه عظيمي از نيروي فعال و متحرك را تشكيل مي دادند و به طور موقت، مديريت دستگاهها وسازمانهاي مربوطه رابر عهده گرفتند تا آن كه دولت موقت انقلابي توانست رشته امور را به دست گيرد . چون وجود اين شوراها براساس ضوابط معيني نبود، براي جلوگيري از تداخل و لوث شدن مسئوليتها لايحه قانوني شوراهاي محلي در ۱۴/۴/۱۳۵۸ و قانون انتخابات شوراي شهر و طريقه اداره آن در ۱۴/۴/۱۳۵۸ و تصويب نامه هيئت وزيران درباره اصول تشكيل شوراهاي كاركنان در موسسات دولتي و خصوصي در ۱۵/۷/۱۳۵۸ تصويب و به دولت ابلاغ شد. اين مقررات قبل از آنكه به مرحله اجرا درآيند جاي خود رابه قانون تشكيلات شوراهاي اسلامي مورخ ۱/۹/۱۳۶۱ و اصلاحيه هاي آن داد . از سال ۱۳۶۱ بنا به تصويب هيئت وزيران و مجلس شوراي اسلامي شوراهاي روستايي توسط جهادسازندگي و زير نظر وزارت كشور در روستاها تشكيل گرديد اين روند تا سال ۱۳۶۵ ادامه داشت كه توانست حركت سازندگي و محروميت زدايي جهاد سازندگي و ساير نهادها و ارگانهاي دولتي در سطح روستاهاي كشور را با مديريت و جلب مشاركت مردم در انجام برنامه هاي عمراني و اقتصادي روستاها بعد از انقلاب قابل توجه است . لكن با توجه به مشكلات كشور از جمله جنگ تحميلي علي رغم توجه دولت بر برهه هاي مختلف امكان اجراي قانون انتخابات تا سال۱۳۷۷ فراهم نگرديد و مجلس بعد از چند بار انجام اصلاحيه بر قانون انتخابات شوراها در اول خرداد ۱۳۷۵ قانون تشكيلات وظايف و انتخابات شوراهاي اسلامي را از تصويب گذراند.
پس از تشكيل دولت آقاي خاتمي مقدمات انتخابات شوراهاي اسلامي فراهم شد و در ۱۷ اسفند سال ۱۳۷۷ اولين دوره انتخابات سراسري شوراهاي اسلامي كشور با استقبال چشمگير مردم در بيش از ۴۰۰۰۰ حوزه انتخاباتي برگزار گرديد و نهايتاً حدود ۲۰۰ هزار نفر از منتخبين مردم جهت اداره امور شهرها و روستاهاي كشور به عنوان عضو شوراي اسلامي شهر يا روستا برگزيده شدند .
شروع به كار شوراهاي اسلامي از ۹ ارديبهشت سال ۱۳۷۸ و همزمان با پيام تاريخي حضرت امام در خصوص شوراها و با صدور پيام ويژه اي از سوي مقام معظم رهبري و سخنان اميد بخش رياست محترم جمهوري آغاز گرديد و امروز شاهد فعاليت گسترده اين نهاد مردمي در كل كشور هستيم .
وبلاگ اطلاع رسانی خاروانا ضمن گرامیداشت روز آغاز به کار این نهاد مردمی ،برای تمام اعضاء شوراهای اسلامی شهرو روستا به ویژه برای اعضاءشورای اسلامی شهرستان ورزقان و خاروانا آرزوی موفقیت از در گاه خداوند منان مسئلیت می نماید.
مراسم بزرگداشت مرحوم آیتالله مسلم ملکوتی نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی و امام جمعه سابق تبریز از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی در مسجد اعظم قم برگزار شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه قم، در این مراسم که با حضور مراجع تقلید از جمله آیات عظام جعفر سبحانی، عبدالله جوادیآملی، ناصر مکارم شیرازی، حسین نوریهمدانی، سیدمحمدعلی علویگرگانی، موسی شبیری زنجانی، همچنین آیتالله هاشمیشاهرودی،آیتالله امینی، حجتالاسلام والمسلمین سیدهاشم حسینی بوشهری، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدخاتمی، آیتالله کعبی و آیتالله مقتدایی برگزار شد، جمعی از مردم آذربایجان نیز شرکت داشتنند.همچنین نماینده آیتالله سیستانی، اعضای دفتر مقام معظم رهبری، نمایندگان بیوت مراجع،حمید چیت چیان وزیر نیرو، استانداران تهران و قم، نمایندگان مردم قم در مجلس شورای اسلامی، از دیگر حاضران این مراسم بودند.
در این مراسم پس از مرثیه سرایی یکی از مداحان اهل بیت(ع)، پیام رهبر معظم انقلاب در بزرگداشت رحلت آیت الله ملکوتی قرائت شد.دبیر شورای عالی حوزههای علمیه پیرامون شخصیت علمی و اخلاقی این عالم فقید به سخنرانی پرداخت و گفت: ایشان در طول عمر خویش دست از کسب دانس و معرفت برنداشت و شاگردان بسیاری را تربیت کرد و آثار گرانقدری از خود بر جای گذاشت هرچند در عرصه دفاع از ارزشهای انقلاب نیز دست از تلاش برنداشت.
آیتالله ملکوتی امام جمعه سابق تبریز 4 اردیبهشت سال جاری پس از تحمل یک دوره بیماری ریوی در بیمارستان دانشوری تهران دار فانی را بدرود گفت
و پیکر وی روز گذشته با حضور علما و اقشار مختلف مردم پس از تشییع از مسجد امام حسن عسکری در حرم مطهر فاطمه معصومه(س) آرام گرفت.لازم به یادآوری است درمراسم امام جمعه استان زنجان آیت الله خاتمی و نماینده آیت الله اردبیلی حضور داشتند.
خاروانا یکی از شهرهاي قدیمی ورزقان و منطقه دیز مار بوده و اوج شکوفایی آن به عهد سلجوقیان بر ميگردد كه به
لحاظ قدمت طولاني، قلعهها و آثار تاريخي بسياري را در خود گنجانده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، منطقه آذربايجان شرقي، شهر تاريخي خاروانا به لحاظ آثار طبيعي و تاريخي بسياري كه دارد، منحصر به فرد است.قلعه جوشین در۲۶ کیلومتری غرب ورزقان و شش کیلومتری روستای جوشین و در قلب محال تاریخی دیزمار ارسباران به مرکزیت شهر باستانی خاروانا در یک منطقه کوهستانی سختگذر در بالای یک کوه مرتفع قرار گرفته است.در کاوشهایی که بر روي اين قلعه صورت گرفته،سفالینههایی از هزاره اول قبل از میلاد و قرون اولیه اسلام به دست آمده است.قلعه جوشین بر فراز یک کوه صخرهای در یک منطقه کوهستانی زیبا درشمال غربی شهر ورزقان واقع شده كه ارتفاع قله از سطح دریا در حدود هزارو800 متر است.قلعههاي علي بيگ و آغجه از ديگر آثار تاريخي منطقه خاروانا است و قلعه علي بيگ در محدوده شهر خاروانا واقع در دیزمار ارسباران و در دامنه کوه پرآوازه کمتال یا کامتال واقع شده و در منطقه حفاظت شدهاي قرار دارد.طبق بررسيهاي كارشناسان باستان شناسي در زمان فتحعلی شاه قاجار خاروانا توسط روسها اشغال شد و شخصی بنام علی بیگ از اهالی خاروانا این قلعه را تعمیر کرده و مخفي گاه علي بيگ و همراهانش بوده و از آن منطقه به روسها حمله كرده و مبارزه ميكرد.
آغجه قلعه نيز در شمال غربی ورزقان در فاصله 40 كيلومتري اين شهر بوده و در اطراف آن روستاهای اوزی، کلم، بالوجه و طویل واقع شده است، آغجه قلعه به نام قیز قلعه سی نیز معروف است.در خصوص پيشينه و قدمت تاريخي شهر خاروانا میتوان گفت، شهر خاروانا یکی از نقاط قدیمی شهرستان ورزقان و منطقه دیزمار است و در مورد وجه تسمیه این شهر چنین به نظر میآید که نام اصلی این شهر خوروانق به معنای نگهبان خورشید باشد.شهر خاروانا علاوه بر قدمت و تاریخ درخشانش به دليل وجود اماکن و بناهای تاریخی خود مبین این واقعیت است كه اين شهر از موقعیت طبیعی مناسب جهت تبدیل شدن به یک منطقه گردشگری برخوردار است.شهر خاروانا با توجه به بافت زيباي کوهستانی که دارد، همه ساله تورهای سیاحتی زیادی را جهت تفریح و سیاحت از قلعه جوشین و آبشار گل آخور به سوی خود میکشاند.جنگلهاي منطقه هفت چشمه، چيچكلو، جنگلهاي ونستان وكرينگان، ييلاقهاي مشك عنبر و گولر خاروانا و پيرسقا، سد زرآباد، كاروانسراي حياطي خاروانا، كتيبه خط ميخي سقندل، سنگ قبر 1002 ساله ازجاذبههاي ديدني اين كهن شهر هستند.شهرستان ورزقان از دو بخش مرکزی و بخش خاروانا تشکیل شده است و این شهرستان از سمت شرق به شهرستان اهر، از غرب به شهرستانهای مرند و شبستر و از شمال به شهرستانهای کلیبر و جلفا و از جنوب به شهرستان تبریز محدود شده است.
متنی که می خوانید مربوط به تفسیر بخش اول خطبه امام حسین(ع) درباره امیرالمومنین است که در جلد دهم کتاب «سلوک عاشورایی» منتشر شده است.
فضائل امیرالمومنین در خطبه امام حسین(ع)
امام حسین(ع) در سال 58 هجری، دو سال قبل از مرگ معاویه به مکه می آید و عبدالله بن عباس را هم همراه خودش می آورد. بیش از هزار نفر از شخصیت های اسلامی را نیز دعوت می کند و یک خطبه غرّاء می خواند و تمام مطالب مورد نظر خود را در آن خطبه به حاضران می گوید. همه این مطالبی که در خطبه امام حسین(ع) آمده و سلیم بن قیس هلالی در کتابش نقل می کند، تماما در کتب عامه هم نقل شده است و هیچ کدام مخصوص شیعه نیست. همه این وقایع در صحاح ستّه آمده، در صحیح مسلم هست، در مستدرکش هست، در مسند احمد بن حنبل هست در جامع ترمذی هم هست؛ تمام این اخبار، در بیش از ده کتاب درجه یک آن ها وجود دارد. بنابراین جای این حرف ها و این اشکالات نیست که کسی بگوید: این حرف ها مخصوص شیعیان است و اعتبار ندارد.
این سخنان در بسیاری از کتاب ها از جمله بحار الانوار، ارشاد القلوب، امالی صدوق، امالی مفید، صحیح ترمذی، سنن ترمذی، المستردک علی الصحیحین ، جامع الاحادیث و ... روایت شده است.
1. علی، برادر رسول الله
حضرت در فرازهای بخش اول خطبه فرمود : «شما را به خدا قسم می دهم؛ آیا می دانید که پیغمبر در میان یاران و صحابه پیمان برادری می بست و در مورد خودش با علی پیمان بست؟ یعنی آیا می دانید که پیامبر علی را به عنوان برادر خودش برگزید؟ همه گفتند خدا را گواه می گیریم که درست می گویی.
2. علی، تنها کسی است که به مسجد راه دارد
بعد می گوید: شما را قسم می دهم، آیا می دانید که پیغمبر مقداری از مسجد را خرید و در آن ده منزل درست کرد که دهمین آن ها را در وسط مسجد برای علی بن ابی طالب، پدر من، بنا فرمود؟!
سپس درهایی را که از این خانه ها به مسجد باز می شد، جز در خانه علی را بست ؟! بعد در آن زمان کسانی از میان جمعیت بلند شدند و به کار پیغمبر اشکال کردند؛ و آن حضرت در جوابشان گفت: من از جانب خودم چنین کاری نکردم خدا به من گفت: این درها را ببند و فقط آن یک در باز باشد.
وقتی پیغمبرچنین جواب داد، عمر بن خطاب گفت: پس بگذار تنها سوراخی از خانه من باز باشد تا من بتوانم از آن سوراخ داخل مسجد را ببینم، پیغمبر گفت نه خیر! سپس حضرت سخنرانی کرد که خدا به من امر کرده است این کار را بکنم و تنها در خانه علی باز باشد! برای شما نباید حتی یک سوراخ هم باز باشد که بتوانید به داخل مسجد نگاه کنید. همه حاضران، این سخن حضرت را نیز تأیید کردند.
3. علی، راضی و مرضی خدا و رسول
باز امام حسین یکی یکی قسم می دهد و می فرماید: شما را قسم می دهم که آیا پیغمبر در روز غدیر علی را به ولایت امری همه منصوب نکرد و همه با او بیعت نکردند؟ آیا پیغمبر نفرمود که این خبر را حاضرن به غایبان برسانند؟ همه گفتند: آری خدا می داند که همین طور است.
4. علی، به منزله هارون برای موسی
آیا پیامبر در غزوه تبوک به علی نگفت تو برای من مثل هارون برای حضرت موسی هستی تویی که بر هر مومنی پس از من ولایت داری؟ گفتند: که خدا شاهد است که راست می گویی.
5. علی، نفس پیغمبر
حضرت قضیه مباهله را پیش می کشد که پیغمبر چه کسی را برای مباهله با مسیحیان نجران همراه خود برد؟ غیر از این بود که علی و دخترش را آورد؟ مراد از«بصاحبته » حضرت زهرا ست و «ابنیه» هم امام حسن و امام حسین هستند؟ همه اقرار کردند که درست است.
این ها یک دو مورد نیست که حضرت دارد می شمرد. مطالب و فضائل فراوان بود ولی همه داشت از بین می رفت و مسیر هدایت داشت دفن می شد.
6. علی، فاتح خیبر
ای جمعیت؛ شما را قسم می دهم؛ آیا می دانید که پیغمبر اکرم در روز خیبر گفت: پرچم را به دست کسی می دهم که او، خدا و رسول را دوست می دارد؛ او ترسو نیست و بسیار حمله می کند و هیچ گاه از دشمن رو بر نمی گرداند؛ و خدا با دو دست او، فتح و پیروزی را به شما خواهد داد؟ همه گفتند: بله.
نگاه کنید امام حسین چه چیزهایی را مطرح می کند که اصلا قابل انکار نبوده است.
7. علی، مبلغ سوره برائت
آیا می دانید که رسول خدا سوره برائت را به دست علی به مکه فرستاد و فرمود: جز من یا کسی که از من است، نباید پیام من را کسی ابلاغ کند؟ همه گفتند: بله.
قضیه برائت به طور مختصر این است که یکی از صحابه سوره برائت را گرفته بود که به مکه ببرد و آن را به مشرکین ابلاغ کند، اما پیغمبر گفت: او را بر گردانید یا من باید آن را ببرم یا کسی که از من است بعد آن را به دست علی داد.
8. علی، بر طرف کننده غم از چهره پیغمبر
آیا شما می دانید که هیچ مشکل و حادثه مهمی برای پیغمبر اکرم پیش نمی آمد، مگر اینکه به جهت اعتمادی که به علی داشت او را برای حل مشکل جلو می انداخت و هیچ گاه او را به اسم صدا نکرد و همیشه او را با عنوان برادر خطاب می کرد؟ گفتند: بله.
9. علی، ولی همه مومنان
آیا می دانید که پیغمبر اکرم هنگامی که میان جعفر و زید قضاوت می فرمود: یا علی تو از من هستی و من از تو هستم؛ بعد از من تو ولی و سرپرست همه مومنین هستی؟ گفتند بله؛ خدایا تو را گواه می گیریم که درست است.
10. علی، صاحب سّر پیغمبر
آیا شما می دانید که علی روز و شب با پیغمبر جلسه و خلوت داشت و همیشه بر آن حضرت وارد می شد؟ اگر علی در این جلسات خصوصی از پیغمبر سوالی می پرسید، پیغمبر جوابش را می داد و اگر علی سکوت می کرد پیغمبر ابتدا به تکلم می نمود؟ همه گفتند: بله.
11. علی، بهترین اهل بیت
آیا می دانید که وقتی پیغمبر می خواست دخترش را به علی تزویج کند، برای فضیلت دادن او بر جعفر وحمزه به فاطمه گفت : بهترین اهل بیت خودم را به تو تزوبج کردم و او را همسر تو قرار دادم؟ او هم از نظر تسلیم بودن نسبت به احکام الهی و هم از نظر حلم و بردباری و هم از نظر علم، از همه بالاتر است. همه اقرار کردند که همین طور است.
12. علی، سید عرب
پیغمبر نفرمود که من سرور بنی آدم، علی سرور عرب، فاطمه سرور زنان بهشتی و حسنین هم آقای جوانان بهشتند؟ همه تایید کردند که آری: این گفته رسول خداست.
13. علی، مسول غسل دادن تکفین و تدفین پیغمبر
آیا می دانید که پیغمبر اکرم امر کرد که علی او را غسل دهد و تجهیز کند؛ و گفت که جبرئیل هم در این کار به علی کمک می کند؟ گفتند: بله این را هم می دانیم.
14. اهل بیت یکی از ثقلین
آیا می دانید که پیغمبر در آخرین خطبه اش گفت: گفت من دو امانت گران بها را در میان شما گذاشتم، کتاب خدا و اهل بیتم؛ به آن دو چنگ زنید تا هیچ گاه گمراه نمی شوید؟ گفتند: خدایا تو را گواه می گیریم که درست است.
15. دوستی با علی، ملاک دوستی پیغمبر
اینجا امام حسین می خواهد تیر خلاص را به قلب معاویه بزند و حرکات زشت تبلیغات سوئی راکه آن ها چند سال علیه علی به راه انداختند، محکوم کند می خواهد بخش نامه های معاویه و سّب علی را محکوم کند. حضرت دوباره همه را قسم داد: آیا پیغمبر نفرمود: کسی که گمان کند من را دوست دارد ولی با علی دشمنی کند دروغ می گوید؟ چون نمی شود که کسی مرا دوست داشته باشد ولی علی را دشمن بدارد. وقتی که پیغمبر این را گفت گوینده ای در اعتراض به پیغمبر گفت: یا چرا شما می گویید که نمی شود کسی پیغمبر را دوست و علی را دشمن را بدارد؟ ممکن است که این طور باشد و در عین دشمنی با علی دوست شما باشد.
پیغمبر هم به او جواب داد که چون علی از من است و من از اویم؛ هر کس او را دوست داشته باشد، مرا دوست داشته و هرکه مرا دوست بدارد خدا را دوست داشته است؛ و هرکه مرا دشمن داشته و هر که دشمن من باشد دشمن خداست. آیا این ها که می گویم درست است؟ این ها سخنان پیغمبر نیست؟ همه اقرار کردند که این اخبار صحیح است و ما این حرف ها را از پیغمبر شنیده ایم.
جواب گویی به بخش نامه های معاویه
حضرت چرا بخش اول خطبه اش این طور است و می خواهد چه بگوید؟ معاویه در بخش نامه هایی گفته بود که هر کس متهم به دوستی ابوتراب است سرش را زیر آب کنید! این سخنان در مقابل آن بخش نامه است. تمام این ها حساب شده بود. حضرت تا آن آخر که به کربلا آمد، با این گروه فاسد، رویارویی کرد و هدفش هم بقای اسلام بود. برای این است که امام اول سراغ فضائل علی می رود و از حضار اقرار می گیرد.
یک وقت حضرت دو سه نفر را جمع می کند و خصوصی با آن ها حرف می زند. اما اینجا بیش از هزار نفر از تمام شخصیت های بلاد اسلامی جمع شده اند و حضرت به آن ها می گوید: قسمتان می دهم که اگر حرف هایم راست است، بگویید و اگر هم راست نیست بگویید!
حالا من از شما می پرسم: چرا امام گوشه ای از بر جستگی های تاریخی و قطعی مربوط به پدرش را بر می شمرد؟ باید روشن شده باشد که تا آن روز این حرف ها دفن شده بود و نقل آن ها هم جرم بود حضرت می خواست آیین اسلام را از مندرس شدن نجات دهد.
.: Weblog Themes By Pichak :.